Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Næsten hver anden demensdiagnose er forkert

Ifølge et forskningsnotat fra Nationalt Videnscenter for Demens er omkring hver anden demensdiagnose forkert.

København: Flere tusinde danskere får hvert år stillet diagnosen demens, men der bliver alt for ofte begået fejl, når sygehuse og klinikker diagnosticerer.

Det skriver Magasinet P, der er Dansk Psykologforenings blad.

Ifølge et forskningsnotat fra Nationalt Videnscenter for Demens, som Magasinet P har fået indsigt i, var demensdiagnosen kun korrekt hos 58,5 procent af de undersøgte tilfælde i en stikprøveundersøgelse fra landspatientregistret blandt patienter under 65 år.

Det er ikke godt nok, mener landsformand for landsforeningen Sind Knud Kristensen.

- En fejlprocent på over 40 procent er alt for høj, siger han til Magasinet P.

- Når der stilles en forkert diagnose, risikerer man at blive behandlet for en sygdom, man ikke har. Måske bliver behandlingen bare virkningsløs, men i værste fald kan behandlingen være direkte skadelig.

Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen, mener, at de høje fejlprocenter illustrerer, at der er behov for en kvalitetsforbedring.

- Det kræver flere specialister samlet på færre enheder, og det ville både kunne øge produktiviteten og kvaliteten af demensudredningen- og behandlingen, siger Nis Peter Nissen til Magasinet P.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger i et skriftlig svar, at det er "rigtig ærgerligt".

- Patienterne skal hurtigst muligt have stillet en diagnose, så de kan begynde i den rette behandling, men det er selvfølgelig vigtigt, at den diagnose, lægerne stiller, er korrekt.

Regeringen vil til efteråret præsentere en handleplan, der skal fokusere på tidlig opsporing og hurtig udredning.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.