Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mytedræber: Udstrækning hjælper ikke på ømhed

Udstrækning kan have en afslappende effekt, men det gavner hverken din restitution eller lindrer din ømhed, fortæller to træningseksperter.

I stedet for at strække ud kan man lave noget let motion dagen efter. Scanpix/Mikkel Møller Jørgensen
I stedet for at strække ud kan man lave noget let motion dagen efter. Scanpix/Mikkel Møller Jørgensen

Squats og sprint sætter sig i stængerne efter en sveddryppende træningstime - og nogle gange så meget, at man føler, man nærmest ikke kan stå ud af sengen dagen efter.

Derfor strækker en del ud efter en tur i fitness ved eksempelvis at skyde brystet frem og armene tilbage eller tage fat i vristen og trække benet bagud.

Men faktisk mindsker det hverken ømhed eller gavner restitutionen, forklarer fysioterapeut Christian Neergaard, der er lektor ved Professionshøjskolen Metropol.

Især under hård eller uvant træning sker der nogle mikrosmå beskadigelser i bindevævet i musklerne, som efterfølgende hurtigt genopbygges til et niveau, der er stærkere end før.

Reparationsprocessen kan give ømhed, og det kan udstrækning ikke forhindre, understreger han.

»Det føles behageligt og lindrer ganske kortvarigt, men man skal ikke lave strækøvelser for at slippe for muskelømheden - det kan man ikke,« siger Christian Neergaard og understreger, at ømhed er helt naturligt, ufarligt og ikke må forveksles med en skade.

Hvis man vil mindske risikoen for ømhed i musklerne, bør man i stedet øge belastningen under sin træning gradvist.

Dels fremmer det præstationen, samtidig med at kroppen bliver stærkere og mere udholdende end før.

Derudover skal man sørge for at spise sundt, få hvile og ikke styrketræne de samme muskelgrupper i rap, uddyber Henrik Duer, der er træningsfysiolog og cand.scient. i idræt og kemi:

»Man kan måske strække lidt ud dagen efter for at øge blodgennemstrømningen gennem musklerne ved at tilføre næringsstoffer og fjerne affaldsstoffer, men man kan lige så godt gå eller cykle en tur eller lave noget let træning i stedet,« siger han.

Nogle motionsformer kan give mere ømhed end andre. Især når kroppen kommer ud i yderpositioner, som accelerationer, opbremsninger og hop.

Styrketræning kan give mere ømhed end eksempelvis svømning og brug af crosstrainer, som er mildere for muskulaturen, forklarer Christian Neergaard.

»Men hvis din krop slet ikke er vant til at dyrke motion, og du så løber en tur, kan du også blive rigtig, rigtig øm,« tilføjer han.

Udstrækning kan være gavnligt under genoptræning, eller hvis man vil øge sin smidighed, men ikke i forhold til ømhed.

Selv om det fysiologisk ikke hjælper på ømhed, skal man endelig fortsætte med at strække ud, hvis man oplever, det virker lindrende, lyder det fra de to træningseksperter.

»For nogen er det næsten meditativt at strække ud. På den måde kan følelsen af velbehag og det at føle sig godt tilpas have en afslappende effekt,« siger Henrik Duer og fortsætter:

»Det kan være afstressende at have et øjeblik, hvor man slapper helt af og koncentrerer sig om selve strækket. Så tænker man måske, at det gavner restitutionen, men nej,« lyder det fra ham.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.