Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mystisk aktivitet i dansk farvand tyder på fremmede ubåde

For første gang siden 1950erne og 1960erne er der muligvis observeret fremmede ubåde i danske farvand.

Arkivfoto af den japanske ubåd Oyashio.
Arkivfoto af den japanske ubåd Oyashio.

Aarhus: Er der ubudne gæster i form af fremmede magters neddykkede ubåde i det strategisk vigtige farvand omkring Danmark? Det tyder to hændelser sidste år ved Bornholm og Kalundborg på, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Erfarne søfolk har ifølge afklassificerede rapporter fra Værnsfælles Forsvarskommando (VFK) været vidner til begivenheder, der vanskeligt lader sig forklare med andet end ubådsobservationer.

19. marts 2015 observerede flere i besætningen på forskningsskibet "Dana" et objekt, som krydsede skibets kølvand syd for Bornholm.

Forsvaret fandt kilden troværdig og pegede på en mulig neddykket miniubåd, der sejlede lige under overfladen. Selv om det dog ikke kunne bevises.

Er der tale om en miniubåd er det en unik situation, forklarer pensioneret kommandør Poul Grooss, tidligere varslingschef i Forsvarets Efterretningstjeneste.

For man har ikke set tegn på den slags siden 1950'erne og 1960'erne, da der indløb meldinger fra Bornholms lokalbefolkning om mystisk aktivitet.

En anden observation fra Kalundborg får endda betegnelsen "meget troværdig" af Forsvaret.

Her ramte en såkaldt Scanfisk, der blev slæbt efter forskningsskibet "Aurora", noget i vandet. Men man nåede at få et sonarbillede, der viste "et 120 meter langt massivt objekt", som lå i vandsøjlen cirka 16 meter over havbunden i 45 meters dybde.

Sagen fik forsvaret til at disponere tre flådefartøjer til området "med henblik på at observere og vise tilstedeværelse".

Kontreadmiral og chef for Forsvarsakademiet Nils Christian Wang finder de to observationer relativt troværdige:

- Generelt er ubådsaktiviteter og de relativt offensive flyaktiviteter med til at skabe det billede af Rusland, som Putin ønsker, nemlig et Rusland, som af både russerne og resten af verden ses som en betydende global stormagt, der flyver og sejler, hvor det passer dem, siger han til avisen.

- Det gælder ikke mindst i Østersøregionen, hvor Rusland grænser op til Nato, Sverige og Finland og hvor de danske stræder er Ruslands forbindelse til verdenshavene.

Nils Christian Wang vil derfor ikke blive overrasket, hvis vi i de kommende år også kommer til at se øgede russiske undervandsaktiviteter i de danske farvande, siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.