Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mysteriet om ubåden i Køge Bugt: Raket-Madsen sigtet for drab

Det tog ikke meget mere end et halvt minut for opfinderen Peter Madsens ubåd »Nautilus« at synke i Køge Bugt fredag formiddag. Han blev reddet i tide, men er nu sigtet for drab på en kvinde, som var med ombord.

Formodet eftersøgning ca. 1, 5 km fra Søvang på Amager fredag d. 11. august 2017. Den danske ubåd Nautilus sank fredag, ubådens ejer Peter Madsen blev reddet ud af ubåden, men der hersker tivivl om en svensk kvinde der var ombord er druknet eller sat af inden ulykken.
Formodet eftersøgning ca. 1, 5 km fra Søvang på Amager fredag d. 11. august 2017. Den danske ubåd Nautilus sank fredag, ubådens ejer Peter Madsen blev reddet ud af ubåden, men der hersker tivivl om en svensk kvinde der var ombord er druknet eller sat af inden ulykken.

Et sted på bunden af Køge Bugt – sådan cirka to sømil fra Dragør Havn – ligger der en næsten 18 meter lang og 40 ton tung ubåd, der fredag gav anledning til det helt store drama med deltagelse af helikoptere fra Forsvaret, redningsbåde og politiet og med en dansk opfinder og en kvindelig svensk journalist i hovedrollerne.

Før middag sank opfinderen Peter Madsens selvbyggede ubåd, »Nautilus«, nemlig på ganske kort tid ude i Køge Bugt. Raket-Madsen, som han også bliver kaldt, nåede i sidste øjeblik at blive reddet over i en lille, privat motorbåd, mens en Seahawk-helikopter fra Forsvaret fra oven var vidne til, hvordan »Nautilus« på mindre end 30 sekunder blev opslugt af havet.

Et drama, der fredag aften endte med, at opfinderen – ifølge vicepolitiinspektør Jens Møller – af Københavns Politi blev sigtet for drab på den svenske journalist.

Inden da var der natten til fredag blev slået alarm, da ubåden, efter at den tidligere havde forladt Refshaleøen i København, ikke var vendt tilbage til aftalt tid. Efterfølgende stod private både – bl.a. aktiveret via Lyngby Radio – til søs for at lede efter Raket-Madsens nu forsvundne ubåd. Forsvaret sendte to redningshelikoptere i luften og tre skibe til søs for at søge efter den private ubåd i Københavns Havn, Drogden og sejlrenden mod Bornholm.

Først på formiddagen fredag kom der så melding om, at »Nautilus« var blev observeret i Køge Bugt. Men hvor den havde sejlet rundt indtil da, var i aftes endnu uklart. Med på turen havde opfinderen den kvindelige svenske journalist. Angiveligt var hun om bord på ubåden på reportage for mediet Wired. Peter Madsen selv oplyste fredag ifølge flere medier og myndighederne, at han havde sat hend af på Refshaleøen i København, hvor projektet RML Spacelab og dermed også »Nautilus« har til huse. Det skete ifølge opfinderen omkring klokken 22.30 ved restauranten »Halvandet«.

Men tidligt fredag morgen valgte svensk politi at efterlyse kvinden, der er fra Skåne, efter at hendes kæreste klokken 02.30 natten til fredag havde meldt hende savnet.

Jens Møller oplyste fredag aften, at politiet »gerne vil i kontakt med vidner, der enten har set ubåden med de to personer forlade havnen omkring klokken 19.00, eller som har observeret ubåden og besætning komme nær spidsen af Refshaleøen omkring klokken 22.30«.

»Derudover vil vi gerne tale med eventuelle vidner, der kan have set den svenske kvinde efter klokken 22.30 torsdag aften,« fortsætter han.Den forsvundne kvinde er 30 år og spinkel af bygning med rødbrunt hår og grønne øjne. Hun er 160 cm høj og vejer 56 kilo. Torsdag aften var hun iført en orange bluse med lange ærmer, en sort og hvid blomstret nederdel, nylonstrømper og hvide tennissko.

Peter Madsen vil lørdag blive fremstillet i grundlovsforhør med krav om varetægtsfængsling.

Vrag undersøges af dykkere

Præcis hvorfor »Nautilus« gik ned, er uklart. Men Københavns Politi bekræftede fredag, at vraget skulle undersøges af dykkere. Vicepolitiinspektør Jens Møller oplyste til Berlingske, at politiet »ikke har noget at tilføje, før vi har et resultat af den dykning, der gennemføres i øjeblikket«. Undersøgelsen blev dog afblæst og udskudt til i dag, da dykkeren ikke kunne komme ind i vraget på cirka syv meters dybde.

Men en tydeligt rystet og kortfattet Raket-Madsen kunne i Dragør Havn fredag ved middagstid, iklædt en tør heldragt fra Forsvaret og med alutæppe over skulderen, over for Berlingske oplyse, at problemer med en ventil og ballasttanken sendte ubåden til bunds. (Denne samtale fandt sted, inden Peter Madsen blev sigtet for drab, red.)

»Jeg er rigtig ked af det. »Nautilus« er gået ned. Jeg ved ikke, om jeg kommer til at se den igen,« lød det fra Peter Madsen, inden han af to betjente blev eskorteret til en ventende politibil. Han tilføjede dog, at ubåden »sank et par sømil ud for Dragør Havn.«

Til TV 2 uddybede han, hvad der var sket.

»Jeg var bare på en øvetur med ubåden, og så opstod der en fejl på en ballasttank, som ikke var særligt alvorlig, indtil jeg prøvede at reparere den. Så blev den pludselig meget alvorlig. Så tog det cirka 30 sekunder for »Nautilus« at synke, og jeg kunne ikke lukke lugerne eller noget som helst. Det var måske også meget godt, for så havde jeg stadig været dernede,« sagde han«

I problemer tidligere

Det er ikke første gang, der er problemer med ubåden med det fulde navn »UC3 Nautilus«, der sin tid blev bygget af ubådsentusiaster med Peter Madsen i spidsen. Tre år tog det, og i maj 2008 blev den søsat i Københavns Havn som en af de største hjemmebyggede ubåd i verden. Den er cirka halvt så stor som de ubåde af Tumleren-klassen, som den danske flåde tidligere har betjent sig af. Bl.a. »Sælen«, der blev udfaset i 2004 og i dag er museumsubåd på Holmen.

»Nautilus« deler navn med en ubåd i den franske forfatter Jules Vernes »En verdensomsejling under havet« fra 1870. Peter Madsens »Nautilus« blev i 2010 ødelagt af en batterieksplosion i maskinrummet, hvor flere batterier blev beskadiget. I 2011 blev ubåden taget på land for at blive gennem-renoveret. Tidligere i år blev den atter sat i søen.

Ubåden har også været genstand for konflikt. I 2014 fik den sin egen ubådsforening, efter der var opstået uoverenstemmelser i raketforeningen Copenhagen Suborbital, som den indtil da havde tilhørt, og som Peter Madsen havde grundlagt sammen med Kristian von Bengtson. Udover at være ubådsentusiast er Peter Madsen kendt som konstruktør af og opsender af raketter. Kort efter opstod der i den nye ubådsforening strid om ejerforholdet af »Nautilus«, men i 2015 fik Raket-Madsen – i dag med RML Spacelab – den endelige ejendomsret til ubåden.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.