Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Muslinger ved Jyllands østkyst er fulde af algegift

Giftige alger sætter stopper for muslingefiskeres fangst. Det skyldes måske et kvælstofudslip i Fredericia.

Muslingefiskere har fået forbud af Fødevarestyrelsen mod at fiske fra Aarhus til Flensborg Fjord, efter at man har fundet muslinger med gift fra alger i hele Østjylland.

Det skriver Metroxpress.

Konsekvensen er, at branchen nærmest er knockoutet, lyder det fra Foreningen Muslingeerhvervet.

- Det er meget slemt det her. Vi taler om et tocifret milliontab hidtil på grund af de giftige alger, som vi aldrig har set i det omfang, siger formand Viggo Kjølhede til Metroxpress.

Der er i denne sag tale om en opblomstring af algen Pseudo-nitzschia, som er farlig for mennesker og en anden alge, man ikke har set, siden den gav fiskedød i 1988.

Ifølge avisen har man ikke set en så stor algevækst i 30 år, og den eksplosive vækst kan skyldes udslippet af 5000 ton kvælstof fra Fredericia Havn.

Det mener professor i marinebiologi Stiig Markager fra Aarhus Universitet.

- Hvis der har været et stort udslip af kvælstof, og man samtidig ser nogle meget usædvanlige opblomstringer - som vi ser i år med denne alge - så er det en rimelig antagelse, at der kan være en sammenhæng, siger han til Metroxpress.

Han peger samtidig på, at strømmen kan have ført kvælstoffet rundt i hele området.

Nye tal fra Naturstyrelsen, der måler hver 14. dag i danske farvande, viser, at der efter udslippet i Fredericia, var op mod tre gange så meget kvælstof i vandet.

- Det, vi kan se, er, at 1-2 uger efter udslippet i Fredericia målte vi stærkt forhøjede koncentrationer af kvælstof.

- Det var både nord og syd for Fredericia - altså både ud for Vejle Fjord og i Gamborg Fjord syd for Middelfart, siger områdechef Harley Bundgaard.

- Målingerne var på op til cirka 900 mikrogram kvælstof per liter, hvor det normale ligger i størrelsesordenen 300-400 mikrogram, siger han videre til Metroxpress.

I dag er målingerne på et normalt niveau. Det skyldes ifølge Naturstyrelsen den store gennemstrømning af vand i Lillebælt.

Det betyder dog ikke nødvendigvis, at der ikke senere kan opstå miljømæssige sideeffekter af udspillet i Fredericia.

- Vi ved først, om situationen i Lillebælt er på et normalt leje igen, når vi når et par måneder længere hen og har flere målinger at støtte os til.

- Og samtidig kan den ekstra mængde kvælstof være nået langt ud i Kattegat og op i fjordene, hvor det måske kan skabe ubalancer, som først viser sig senere, siger Harley Bundgaard til Ritzau.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.