Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Muslimske friskoler underretter ti gange mindre om vold og mistrivsel

De muslimske friskoler laver ti gange færre underretninger til kommunen end den øvrige grundskole. Det viser en gennemgang, som DR har lavet.

En gennemgang, som DR har lavet, viser, at muslimske friskoler laver langt færre underretninger om børn, der mistrives, end grundskolen generelt. Hay Skolen i København er en af Danmarks muslimske friskoler.
En gennemgang, som DR har lavet, viser, at muslimske friskoler laver langt færre underretninger om børn, der mistrives, end grundskolen generelt. Hay Skolen i København er en af Danmarks muslimske friskoler.

På de muslimske friskoler skal 358 børn til, før der laves en underretning om mistrivsel til kommunen.

I grundskolen generelt - det vil sige folkeskoler, efterskoler, specialskoler, fri- og privatskoler - laves der en underretning for hvert 34. barn.

Det viser en gennemgang af underretnings- og elevtal, som DR har lavet.

Og det er et problem, mener Annette Haaber Ihle, der er lektor på University College Sjælland og forsker i kultur og medborgerskab på muslimske friskoler i Danmark. Det kan nemlig betyde, at børn i muslimske friskoler, der er udsat for vold, misbrug eller omsorgssvigt, ikke får den nødvendige hjælp fra det offentlige.

Over for DR Nyheder afviser hun, at de få underretninger skyldes, at færre børn mistrives i muslimske friskoler end i grundskolen generelt.

»På de muslimske friskoler, hvor jeg har været, er der en ret stor gruppe af udsatte børn. Forældrene er ofte arbejdsløse eller har sociale problemer, mange er kommet hertil som flygtninge og kan være traumatiserede. Derfor kunne man godt forvente, at de har mindst lige så mange børn, der er udsat for overgreb eller omsorgssvigt,« siger Annette Haaber Ihle til DR Nyheder.

Al-Hilal Skolen i Københavns Nordvestkvarter er en af de muslimske friskoler i Danmark, som er tilbageholdende med at lave underretninger til kommunen. Til DR Nyheder forklarer skolelederen Aziz El-Wali, at de »prøver at løse tingene selv«, og at de har »nogle lærere, som føler sig klædt på til at kunne løse problemerne«.

Aziz El-Wali fortæller, at han har underrettet kommunen om elever tre-fire gange i de 15 år, hvor han har været skoleleder.

Alle borgere har pligt til at underrette kommunen, hvis man har kendskab til børn og unge, som mistrives og har behov for hjælp. Lærere og skoleledere har særligt skærpet underretningspligt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.