Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Muslimer i dansk strid om reaktion på terror

15 danske politikere og meningsdannere med muslimsk baggrund opfordrer alle herboende muslimer til i klare vendinger at tage afstand fra terror.

Folk i København lagde blomster ved den franske ambassade på Kongens Nytorv torsdag den 8. januar 2015 for at mindes medarbejderne ved den franske satireavis Charlie Hebdo der blev dræbt onsdag. Foto: Niels Ahlmann Olesen
Folk i København lagde blomster ved den franske ambassade på Kongens Nytorv torsdag den 8. januar 2015 for at mindes medarbejderne ved den franske satireavis Charlie Hebdo der blev dræbt onsdag. Foto: Niels Ahlmann Olesen

»Det er vores alles frihed og tryghed, vi bør koncentrere os om at værne om. Sat på spidsen vil vi langt hellere foretrække millioner af »stødende tegninger« end at frygte, at vore kære ikke vender levende hjem, fordi én eller anden har følt sig stødt af et par streger i en avis.«

Med den konstatering opfordrer 15 danske politikere og meningsdannere med muslimsk baggrund i en kronik på debatsiderne i dagens Berlingske alle herboende muslimer til i klare vendinger at tage afstand fra terror.

»Vort hovedbudskab er, at vi selv gør det, uden at nogen beder os om det. Uanset om vi vil det eller ej, så vender det konstant tilbage, at vi som muslimer skal tage afstand. Vi er jo en religiøs minoritet, og det har 11. september gjort sværere. Vi skal gøre mere for at legitimere os,« siger folketingsmedlem Yildiz Akdogan (S) med henvisning til terrorangrebet på USA i 2001.

Men det er et farligt ærinde, de 15 underskrivere af debatindlægget er ude i, mener Fatih Alev, leder af Dansk Islamisk Center:

»Hvis vi som muslimer skal tage afstand hver gang, voldspsykopater går amok, så opstår der netop det her lighedstegn mellem terror og muslimer. Det er ikke islams skyld, at nogen misbruger det,« siger Fatih Alev.

Sherin Khankan, som er talsmand for Forum for Kritiske Muslimer, mener heller ikke, at det bør være enhver muslims pligt at tage afstand fra vold begået af militante islamister.

»Det bør aldrig være en præmis, at muslimer generelt skal gøre det. Det svarer til, at man er skyldig ved bekendtskab, og det er dybt problematisk. Men hvis man er repræsentant for en gruppe, en organisation eller lignende, så giver det mening, at man giver sig til kende, fordi der er brug for en balanceret synspunkt,« siger Sherin Khankan.

»Vi beder ikke danske jøder tage afstand fra Israels terrrorhandling og drab på 450 børn sommeren 2014 eller danske kristne om at tage afstand fra Breivik. Desuden har majoriteten af danske muslimske organisationer samt ledende samfundsdebattører fordømt terrorangrebet. Så artiklen konstruerer en præmis som allerede er imødekommet«, siger Sherin Khankan.

Berlingske forsøgte i går uden held at få en kommentar fra Det Islamiske Trossamfund, der udsendte en længere pressemeddelelse umiddelbart efter terrorangrebet i Paris i sidste uge. Men trossamfundets talsmand, Imran Khan, understregede i en artikel i går om muslimernes stemme i den offentlige debat, at det indtil videre ikke har hjulpet, at muslimernes religiøse ledere her i landet gentagne gange har taget afstand fra terror.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.