Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mors manglende C-vitaminer skader barnet

Det kan få alvorlige og uoprettelige konsekvenser for et barn, hvis moren under graviditeten ikke får nok C-vitamin, og det gør op til 20 procent af alle voksne i Vesten ikke.

ARKIVFOTO. Gravide kvinder skal huske at spise deres vitaminpiller.
ARKIVFOTO. Gravide kvinder skal huske at spise deres vitaminpiller.

Gravide kvinder skal huske at spise deres vitaminpiller. Ellers tager barnet inde i maven permanent skade, som der ikke kan rettes op på efter fødslen.

Det er konklusionen fra professor Jens Lykkesfeldt fra Københavns Universitet, der står i spidsen for en gruppe forskere, som netop er kommet frem til, at mangel på C-vitamin hos gravide har alvorlige konsekvenser hos fostrene.

- Der er et element af permanent skade i det her. Det er også meget tankevækkende, for mange forældre går sikkert mere op i deres børns ernæring end i deres egen ernæring, og det er måske ikke særlig klogt. I hvert fald ikke, hvis man er gravid, siger Jens Lykkesfeldt fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi til Berlingske Nyhedsbureau.

Han og de andre forskere har lavet deres C-vitaminforsøg på marsvin, som, de mener, er sammenlignelige med mennesker, fordi marsvinet - ligesom mennesket - ikke selv kan danne C-vitamin. Selv en marginal mangel på den vigtige vitamin kan medføre 10-15 procents reduktion af det vigtige hukommelsescenter hippocampus, viser undersøgelserne.

Det betyder, at et barn, der ikke har fået nok C-vitamin af sin mor under graviditeten, risikerer at blive dårligere til at huske og lære.

- Hvis man er dårligere til at lære, så klarer man sig også dårligere i sit liv. Det her har jo også noget med dårlig socioøkonomisk status at gøre, fordi det er velkendt, at folk, som har en dårlig socioøkonomisk status, også spiser en ringere og mere underlødig kost, siger Jens Lykkesfeldt.

Han understreger, at »det her jo et eller andet sted er sat på spidsen og er gætterier«, da forsøgene ikke er lavet på mennesker. Ikke desto mindre skal det tages meget alvorligt, siger han og peger i øvrigt på, at løsningen på problemet er ganske simpelt.

- Essensen er selvfølgelig, at der her er noget, man kan gøre noget ved utrolig let. Det hører med til historien, at perspektiverne er ret skræmmende, og samtidig er løsningen meget simpel. Det er en god historie at lægge de to ting sammen, siger Jens Lykkesfeldt.

- Hvis man spiser en ernæringsrigtig kost og måske endda bruger Sundhedsstyrelsens fif om at spise en multivitaminpille og lader være med at ryge, så har man ingen grund til at frygte det her. Uheldigvis er der bare en del, der ikke gør det her under deres graviditet, og som ryger oven i købet, og det giver altså nogle meget betydelige risikofaktorer for, at barnet får C-vitaminmangel. Rygning og dårlig kost er helt klart to afgørende faktorer, siger han.

Ifølge Jens Lykkesfeldt lider 10-20 procent af den voksne befolkning i Vesten af mangel på C-vitaminer.

- Det er altså en lille, men stadig betydelig del af den vestlige verdens befolkning, og det er uetisk at lade være med at forsøge at gøre noget ved det, lyder det.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.