Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mørketal besværliggør kampen mod »hate crime«

Om trafikforbud eller øget politipatruljering vil mindske chikane af homoseksuelle i det københavnske natteliv, kan ikke måles, mener politiet. Området er nemlig fuld af mørketal.

Anna Mee Allerslev vil komme hadforbrydelser til livs med et bilforbud her i Latinerkvarteret - populært kaldet »Pisserenden« -  i de sene nattetimer i weekenden.
Anna Mee Allerslev vil komme hadforbrydelser til livs med et bilforbud her i Latinerkvarteret - populært kaldet »Pisserenden« -  i de sene nattetimer i weekenden.

Homoseksuelle chikaneres i det københavnske natteliv i Indre By, og det har fået flere politikere til at komme med bud på, hvordan problemet skal løses.

Men effekten kan reelt ikke måles, lyder det fra Københavns Politi, for der er mange af de såkaldte hadforbrydelser, der ikke anmeldes.

»Jeg tror ikke, en øget politipatruljering vil have en ændring i forhold til antallet af hate crimes. Det er rigtig svært at måle, for vi har nogle relativt store mørketal på det område. Der er rigtig mange sager, der aldrig bliver registreret som hadforbrydelser, og derfor er det svært at måle, om forskellige tiltag vil medføre en nedgang i antallet af sager,« siger specialkonsulent Torben Randrup fra Den Kriminalpræventive Afdeling i Københavns Politi.

Hver gang, en borger anmelder en voldssag, spørger politibetjenten ikke nødvendigvis ind til, om forbrydelsen kan være hadmotiveret, forklarer han. Hvis det skal frem i lyset, så skal enten den forurettede eller betjenten bringe det direkte på banen under en afhøring.

»Det kan være enormt grænseoverskridende for begge parter. Det kan være svært for en politibetjent at spørge en borger, om vedkommende er homoseksuel af frygt for at komme til at støde vedkommende. Omvendt kan det være vanskeligt for den forurettede at bringe det på banen, hvis han eller hun måske ikke er helt åben omkring sin seksualitet endnu,« lyder det fra Torben Randrup.

Tal fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) viser ifølge Politiken, at der på landsplan i hele 2011 var 23 sager, hvor seksuel orientering var årsagen til vold. Det er et fald i forhold til året før, men dækker ifølge Torben Randrup ikke over det reelle antal hate crimes.

Han peger på, at Justitsministeriets Offerundersøgelse fra 2012 viser, at hver 20. voldssag har relation til offerets seksuelle orientering. Derudover anslår LGBT Danmark, Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, at der årligt er 2.800 hadforbrydelser i Danmark.

Udmeldingerne fra Københavns Politi kommer på baggrund af beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslevs (R) forslag om at forbyde gennemkørsel af biler i Latinerkvarteret i Indre By i de sene nattetimer torsdag, fredag og lørdag. Der ligger nemlig mange homobarer i kvarteret, og homoseksuelle har oplevet at blive chikaneret af personer i forbikørende biler, der kaster ting efter dem.

Både Socialdemokratiet og de Konservative i Borgerrepræsentationen i København har langet ud efter borgmesterens forslag, og begge partier har i stedet foreslået øget politipatruljering som en løsning på problemet.

Torben Randrup understreger, at Station City, som dækker Indre By, allerede er opmærksomme på chikanen af homoseksuelle.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.