Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Modstandsmanden Jørgen Kieler er død

Nazisterne dømte ham til døden i foråret 1944, men han overlevede og først søndag åndede Jørgen Kieler ud.

Jørgen Kieler - modstandsmand under 2. verdenskrig.
Jørgen Kieler - modstandsmand under 2. verdenskrig.

København. Den tyske besættelsesmagt i Danmark idømte i foråret 1944 Jørgen Kieler en dødsdom for hans sabotager for modstandsgruppen Holger Danske.

Han var dog ikke færdig med livet og slap for henrettelse. I stedet endte han i koncentrationslejren Porta Westfalica ved Neuengamme.

Her blev han i 1945 hentet hjem i levende live af den svenske greve Folke Bernadotte og hans hvide busser.

Søndag aften sov den tidligere modstandsmand og overlæge Jørgen Kieler ind i sit hjem. Det oplyser hans familie.

Efter krigens slutning har Jørgen Kieler fortalt om de skæbnesvangre år i et interview med Trykkefrihedsselskabets internettidsskrift, Sappho.

- Vi var blevet arresteret en måned før Hvidsten-folkene, og jeg vidste, at jeg stod til en dødsdom, men så blev Hvidstengruppen alligevel henrettet i stedet for os, og vores henrettelse blev udsat, sagde han i interviewet.

Dødsdommen over Jørgen Kieler og hans bror Flemming blev efter henrettelsen af Hvidstengruppen ændret. I stedet blev brødrene sendt via Frøslevlejren i Danmark til koncentrationslejr.

Her var de to brødre døden nær, da den svenske greves hvide busser hentede dem hjem.

Tilbage i Danmark genoptog Jørgen Kieler sine lægestudier. I 1947 blev han læge og fik i 1954 efter studier i USA sin doktorgrad som dr.med. fra Aarhus Universitet.

Han viede sit lægeliv til kampen mod kræften. Både på Fibiger Laboratoriet, hvor han havde arbejdet fra 1953, og siden som forskningschef i Kræftens Bekæmpelse fra 1980.

I 1984 blev han endda leder af Fibiger Instituttet.

Efter krigen tav Jørgen Kieler i mange år om sin indsats som sabotør og kampen for at redde de fleste danske jøder i efteråret 1943 sammen med sine tre søskende.

Han blev overtalt til at bryde tavsheden af sin ven, den tidligere jødiske kz-fange Eli Wiesel, som i 1986 fik Nobels fredspris.

Den tidligere modstandsmand brugte også sine erfaringer fra KZ-opholdet i Tyskland i flere omfattende undersøgelser af udviklingen i fangers fysiske tilstand.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.