Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Modeikon og mobbeoffer - Fie betaler prisen for berømmelse

Fie Laursen lægger hele sit liv frem på nettet. Hun er på samme tid modeikon og mobbeoffer, selvsikker forretningskvinde og en genert pige, der er bange for at tænke for meget.

Fie Laursen.
Fie Laursen.

Fie Laursen tager sjældent til fest.

»Der kommer altid nogle random mennesker og siger nogle grimme ting. Så er det lettere at lade være,« siger hun.

Fie bliver helst på sit værelse hjemme hos sine forældre i Jægerspris. Hun har malet væggene lyserøde, og radiatoren, døren, bordet, stolen og spejlet. Bamsen i sengen er lyserød, dynebetrækket er lyserødt og på bordet står en flaske rosévin og pynter.

»A pink, beautiful life« står der øverst på den blog, fielaursen.dk, som Fie Laursen administrerer fra sit værelse. En personlig hjemmeside med over en million sidevisninger hver måned og utallige kommentarer fra fans.

Men ikke alt er lyserødt, det indrømmer Fie Laursen gerne. Til fester har hun både oplevet at blive slået af fremmede, og på Facebook har hun vænnet sig til hadegrupper, trusler og hadefulde beskeder.

Et helt almindeligt liv lagt frem

Huset i Jægerspris ligner parcelhuse, som de ser ud over hele landet. Familien er hverken mere eller mindre priviligeret end de fleste, og Fie Laursens drømme minder om noget, de fleste teenagepiger kan nikke genkendende til:

»Jeg elsker Rihanna og at se Paradise Hotel. Jeg gør det samme, som alle andre piger gør,« siger hun selv.

Men der er en væsentlig forskel:

For få år siden besluttede Fie Laursen at skrive det, hun normalt ville skrive i sin dagbog, på en blog på nettet. En beslutning der har haft konsekvenser, ingen kunne have forudset mindst af alle den teenagepige, der dengang satte sig foran computeren og skrev.

I dag er Fie Laursen 16 år gammel. Hun har ikke gennemført folkeskolen på grund af mobning, der ramte så hårdt, at hun til sidst havde svært ved at få vejret. Hun har kysset Peter fra Paradise Hotel og fået tilbudt kontrakter fra store TV-selskaber. Og hun har delt alt med resten af verden fra sit lille lyserøde værelse i Jægerspris.

»Jeg kan bare godt lide det. Jeg har altid elsket at tage billeder og sådan noget, og så putter jeg dem i bøger og skriver små beskeder. Jeg ved ikke... Det var bare meget naturligt,« siger hun.

Samtidig indrømmer hun blankt, at der også er noget mere på spil. Hun kan godt lide at få kommentarer, især hvis folk siger, hun er smuk.

»Når nogen siger, man er pæn, så har man bare ikke lyst til, at de skal sige andet,« siger hun.

De første ord

Fie Laursen kan ikke selv huske de første ord, hun skrev på sin blog. Hun havde fået domænet i gave af sine forældre. På få timer havde hun sat sin blog op og gik i gang med at skrive.

Hun var aldrig den populære pige i klassen. Tværtimod var hun allerede i de små klasser en smule udenfor. Sammen med sin mor besluttede hun at skifte skole.

Imens røg alle drømmene ned på skærmen. Fie ville gerne være model og sanger. Hun skænkede det ikke mange tanker, at alle de drømme ville være let tilgængelige for hendes nye klassekammerater, at lige meget hvor meget make up, hun lagde på, ville enhver kunne se lige igennem det via skærmen.

Fie oplevede for første gang at blive mobbet.

Hun blev kaldt »Fissefie« og følte sig tvunget til at skifte skole igen. På den nye skole fulgte øgenavnet med, og billeder af en poserende Fie blev delt mellem eleverne. Hun skiftede skole igen.

Det var i den periode, Fie Laursen lagde sin mobbehistorie ud på Youtube. Videoen blev brugt, da Aftenshowet på DR 1 kort efter interviewede hende. Hun græd gennem meget af interviewet.

Men med ét var Fie Laursen blevet berømt.

Desværre gjorde det kun tingene værre. Mobningen eskalerede, og i dag kræver det kun få sekunder på Google, før de hårde resultater viser sig:

»Medieluder med stort fucking M«.

»Hvis hun har lyst til at begå selvmord, så fint med mig. Jeg er ligeglad.«

Kommentarerne er anonyme.

I skolen kaldte drengene kaldte hende fed, men i virkeligheden blev Fie tyndere og tyndere.

»Det var ikke fordi, jeg ville, men jeg havde bare ikke lyst til at spise - og slet ikke foran dem på skolen,« siger hun.

Situationen var uholdbar, og efter kort tid besluttede Fie og hendes mor, at Fie måtte undervises hjemmefra. Siden den dag har hun ikke gået i skole, og selv om hendes jævnaldrende sidste år gennemførte folkeskolen, har Fie endnu ikke taget nogen eksamener. Hun planlægger at tage dem til sommer.

Svært ved at trække vejret

»Jeg beundrer Paris Hilton. Hun elsker også lyserød,« griner Fie, »Og så er hun så iskold over for, hvad andre tænker om hende. Hvem ville ikke være best friends med hende?«

Hun har en chihuahua ligesom Paris Hilton. Hun klør den bag øret, mens hun snakker.

»Han hedder Justin, ligesom Justin Bieber,« siger hun.

Det med at være iskold er noget, Fie beundrer hos folk. Men det er ikke let at være iskold.

I en periode blev Fie beskyldt for at snyde til en modelkonkurrence afholdt af Jyske Bank. Stemningen på Facebook kogte over i en grad, så også voksne meldte sig i koret. Beskederne var hadefulde.

»Det gik helt amok. Vildt mange reagerede med vrede og trusler. Man kan kun være stærk så længe. Det blev bare ved med at komme. Det fik en masse tanker i gang, og jeg græd og græd og kunne næsten ikke trække vejret. Jeg ved ikke hvorfor, men jeg lagde mig på gulvet. Jeg hev efter vejret. Jeg lå der, indtil min bror og min mor kom og hjalp,« siger hun.

Ikke lang tid efter den episode, begik canadieren Amanda Todd selvmord. Det var i oktober 2012. Hun havde inden det gennemlevet ekstrem hård mobning og var på nettet blevet opfordret til at tage livet af sig selv. Kort før hun hængte sig, lagde hun en video på YouTube, der mindede forbavsende meget om Fies.

»Da jeg så videoen, tænkte jeg, at det kunne have været mig,« siger Fie.

Et smukt, lyserødt liv

I dag er bloggen som et job for Fie Laursen. Det er hverdag at bruge timer på at godkende kommentarer, skrive og optage nye indlæg og danse foran computerens webcam. Hun får penge for hver gang, nogen klikker på hendes video, og reklameindtægterne er ikke uvæsentlige. De præcise tal må hun ikke oplyse, men hun indrømmer gerne, at det er en god del mere end, hvad de fleste teenagere får i lommepenge.

Hun er berømt. Ikke lige så berømt som en filmstjerne, men nok til at de fleste teenagere vil genkende hendes navn. Hun bliver med jævne mellemrum inviteret til gallafester fyldt med stjerner fra reality-TV, og tøjhjemmesiden Miinto.dk bruger hende som model. For ikke så lang tid siden blev Fie Laursen og hendes mor spurgt, om de ville være med i et TV-show som det, der har portrætteret Amalie fra Paradise Hotel og hendes mor. De sagde nej tak.

Hun drømmer om at bo i New York, have sit eget firma og en lyserød lejlighed, hvor Justin kan have sit eget lille walk-in closet.

»Selvfølgelig kan jeg godt blive ked af det nogle gange. Det er som om, at når jeg sidder og læser alt det på nettet, så betyder det ikke noget. Det er først, når jeg lægger mig ned - hvis jeg kommer til at tænke for meget. For to uger siden f.eks. havde jeg sådan en periode, hvor folk bare skal lade mig være. Det får jeg nogle gange, hvis jeg har været stærk længe nok,« siger hun.

DEBAT: Hvis du kunne give Fie Laursen ét voksenråd om tackling af mobning, hvad skulle det så være? Del din mening herunder eller på facebook.com/berlingske.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.