Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mobiltelefoner skal redde Langeland-liv

En ny applikation til førstehjælperes smartphones skal alarmere om hjertestop og sikre hurtigere behandling på den lange ø, hvor der er mange kilometer til hjælp.

Det er dyre minutter, der er på spil, når et hjerte går i stå - især på Langeland, hvor der kan være langt til hjælp. Derfor lancerer Langelands Hjertestarterforening mandag en applikation, der skal alarmere førstehjælperne på øen.

- Der skal tre ting til for at redde liv i dag. En hjertestarter, en førstehjælper og et system til at bringe hjertestarter og førstehjælper frem til den nødstedte så hurtigt som overhovedet muligt - og helst på under fem minutter, siger formand for Langelands Hjertestarterforening Henrik Schakow, der også er Falck-redder.

Sådan et system har foreningen nu fået opfundet - og der er hårdt brug for det.

- Det tager normalt otte til ti minutter at få hjertestartere frem til en person med hjertestop på Langeland, selvom der er 90 hjertestartere på øen. Siden 2009 har vi oplevet ti hjertestop, hvor vi har brugt starterne - og her er kun én person overlevet, fortæller Henrik Schakow.

Med det nye system forventer han, at førstehjælperne kan være fremme med en hjertestarter til den nødstedte højst fem minutter efter, at alarmen er gået. Konkret bliver alle førstehjælpere på Langeland udstyret med en smartphone, som følger deres geografiske placering. Et program på mobiltelefonen, applikationen FirstAED, kan så vise dem vej til den nærmeste hjertestarter og stedet, hvor hjertestoppet er sket.

Systemet er tænkt som et supplement til det øvrige akutberedskab i områder, hvor responstider på ambulancer gennemsnitligt er over 5 minutter, som det for eksempel er på Langeland, men også i andre områder af Danmark.

- Vi har fået nogle enkelte henvendelser fra kommuner, der er interesserede, fortæller Henrik Schakow.

I Danmark rammes cirka 3.500 personer hvert år af hjertestop, mens de opholder sig uden for sygehuse. Hvis der ydes hurtig basal genoplivning, og den ramte person stødes med en hjertestarter inden for få minutter, øges sandsynligheden for overlevelse betydeligt, indlæggelsen bliver ofte kortere, og risikoen for alvorlig hjerneskade reduceres.

Langelands Hjertestarterforening har 180 uddannede frivillige førstehjælpere spredt over hele øen, som er klar til at hjælpe.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.