Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mit navn det står med prikker...

Midt i en SMS- og email-tid har gækkebrevet stadig sin berettigelse. 19 procent af danskerne regner med at modtage et gækkebrev.

Den gamle tradition med at sende gækkebreve lever i bedste velgående. Faktisk regner 19 procent af os danskere helt sikkert med at modtage et gækkebrev i disse dage, og yderligere 20 procent går og håber på at modtage et. Det viser en ny undersøgelse af TNS Gallup foretaget for Post Danmark.

Hos postvæsenet er antallet af breve faldet kraftigt i de senere år, da de fleste nu kommunikerer via SMS, e-mails og sociale medier fremfor at købe dyre frimærker og sende breve af sted med posten. Men gækkebrevene er åbenbart en niche, som ser ud til at overleve. Ifølge kommunikationschef hos Post Danmark, Lars Kaspersen, er antallet af solgte kunstpostgækkebreve på posthusene steget med 50 procent, siden de blev lanceret i 1996.

På Rigsarkivet har folkemindeforsker Charlotte S.H. Jensen en forklaring på, hvorfor gækkebrevet har overlevet i en digital tid.

- Gækkebreve handler om meget mere end at få et chokoladeæg. Det binder familier sammen, både det at lave dem og at hjælpe børnene med at overraske andre i familien. Og netop i vores tid, hvor rigtig meget kommunkiation foregår digitalt, så er det at klippe og skrive et gækkebrev med håndkraft noget helt specielt. Man giver modtageren noget af sin tid og omhu, siger Charlotte S. H. Jensen.

At gækkebrevene har overlevet vidner en søgning på Google også om. Her kan man finde adskillige hjemmesider med gode råd til, hvordan man klipper et gækkebrev, og hvad der kan stå på det, hvis man er gået tør for vers.

Gallup-undersøgelsen viser også, at tre ud af fire har ladet som om, at de ikke kunne gætte afsenderen for at glæde personen med et påskeæg. Derimod udgør antallet af gækkebrevs-hadere en meget beskeden andel af befolkningen. Kun tre procent af danskerne frabeder sig således at modtage et gækkebrev, viser undersøgelsen.

Læs også: Det bedste æg

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.