Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mistænkt terror-hjælper begik indbrud med attentatmand

Den ene af de to mænd, der er sigtet for at hjælpe Omar El-Hussein med weekendens attentater, er involveret i en tidligere sag med ham. Det er endnu uvist hvilke beviser, der har ført til sigtelsen.

Politiets teknikkere brugte store dele af weekenden på at søge efter spor efter attentatet mod debatmødet i kulturhuset Krudttønden på Østerbro, hvor den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard blev skudt og dræbt.
Politiets teknikkere brugte store dele af weekenden på at søge efter spor efter attentatet mod debatmødet i kulturhuset Krudttønden på Østerbro, hvor den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard blev skudt og dræbt.

Der er stadig ubesvarede spørgsmål i forbindelse med de to mænd, der er sigtet for at have hjulpet Omar El-Hussein ved weekendens attentater, hvor to mennesker mistede livet og fem politifolk blev såret. Ikke mindst fordi politiet endnu ikke har oplyst, om tekniske beviser, overvågningsmateriale eller vidneforklaringer underbygger sigtelserne.

Men nye oplysninger viser, at den ene af de to formodede medskyldige, en 22-årig mand, tidligere har begået kriminalitet sammen med Omar El-Hussein, der blev skudt og dræbt af politiet tidlig søndag morgen på Svanevej på ydre Nørrebro.

Den 22-årige formodede medskyldige blev tilbage i 2012 dømt for at have begået et indbrud, hvor også Omar El-Hussein var indblandet. Samtidig er de begge kommet i miljøet omkring banden »Brothas«.

Det viser en række retsdokumenter, som Berlingske har fået indsigt i.

Heraf fremgår det også, at den 22-årige er kendt af politiet, og har været ind og ud af fængslet de senere år. Tilbage i 2012 blev han eksempelvis idømt 40 dages fængsel for besiddelse af en lægtehammer og en kniv og for at have en truet en politibetjent.

Det fremgår af en af dommene, at han under en politiransagning formede sin pege- og langefinger som en pistol, satte dem for sin egen tinding, så en af politibetjentene lige i øjnene og sagde: »Jeg fucking plaffer dig«.

I lejligheden, hvor optrinnet fandt sted, var også en ven til den 22-årige, som menes at have tilknytning til »Brothers and Soldiers« (også kendt som »Brothas«) til stede. Desuden lå der en 9 mm patron på gulvet, og tilsammen fik det betjentene til at tage truslen alvorligt, fremgår det.

Politiets teori

Hvordan de to mænd helt præcist har bistået Omar El-Hussein med angrebene er endnu uvist. Først affyrede attentatmanden 28 skud mod Krudttønden på Østerbro, hvor den 55-årige filminstruktør Finn Nørgaard blev ramt på klods hold og dræbt. Herefter flygtede gerningsmanden i en kapret bil til Borgervænget på Østerbro og fortsatte herfra i en taxa, som satte ham af ved en adresse i Mjølnerparken på Nørrebro kl. 16.17. Han forlod stedet igen kl. 16.37. Herefter ved man kun, at Omar El-Hussein kortvarigt befandt sig på en netcafé på Nørrebro. Klokken 00:43 skød han den 37-årige Dan Uzan ved den jødiske synagoge i Krystalgade i det indre København.

Der gik altså ni timer mellem de to angreb, og politiets teori er, at de to nu sigtede mænd både hjalp Omar El-Hussein med at skjule sig imellem de to skyderier, men også efter skyderiet i Krystalgade. Men hvordan og under hvilke omstændigheder, det skulle være sket, har politiet ikke forklaret nærmere.

Samtidig er de to unge mænd sigtet for at have hjulpet Omar El-Hussein med først at skaffe gerningsvåbnet og senere skaffe det af vejen. Dermed lyder sigtelserne på medvirken til manddrab og forsøg på manddrab.

Taget på fersk gerning

Mens den sigtede 22-årige flere gange har været gæst i de danske retssale i forbindelse med sager om vold og våben, er politiets anden mistænkte, en i dag 19-årig mand fra Nørrebro, tidligere kun dømt for indbrud.

Sammen med en række andre medgerningsmænd begik han ifølge retsdokumenterne tilbage i 2011 indbrud i en lejlighed og forsøgte at stjæle bl.a. en Playstation, nogle højtalere, smykker, dyre jakker og en Gucci-pung. Men et vidne slog alarm, og politiet dukkede op midt i det hele. Gerningsmændene, som alle i 2011 var under 18 år, smed tyvekosterne fra sig og flygtedet. Men de blev alligevel pågrebet.

Den i dag 19-årige mand, som altså er sigtet for at have assisteret Omar El-Hussein under weekendens attentat, bedyrede dengang sin uskyld over for Byretten i København, men blev alligevel kendt skyldig i indbruddet og idømt en kort fængselsstraf. Straffen blev suspenderet på betingelse af, at den unge mand samarbejdede med de sociale myndigheder om at komme på ret køl. Godt to år senere brød han igen ind i en lejlighed.

Både den 19-årige og den 22-årige nægtede sig under mandagens grundlovsforhør skyldige sigtelserne. De er varetægtsfængslede i ti dage frem til d. 26. februar. Strafferammen for medvirken til drab og drabsforsøg er op til livstid.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.