Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mistænkt i sydkoreansk skandalesag kæmper imod udlevering fra Danmark

20-årig sydkoreansk kvinde nægter andel i sydkoreansk korruptionssag og kæmper mod udvisning til sit hjemland.

Chung Yoo-ra blev anholdt i Aalborg-forstaden Gug 1. januar i år efter tip fra en sydkoreansk journalist. Kvinden er internationalt efterlyst for medvirken til omfattende økonomisk kriminalitet i sit hjemland. Chung Yoo-ra er et kendt navn i hestesportskredse og har blandt andet vundet guld ved Asian Games. Reuters/Kim Hong-ji
Chung Yoo-ra blev anholdt i Aalborg-forstaden Gug 1. januar i år efter tip fra en sydkoreansk journalist. Kvinden er internationalt efterlyst for medvirken til omfattende økonomisk kriminalitet i sit hjemland. Chung Yoo-ra er et kendt navn i hestesportskredse og har blandt andet vundet guld ved Asian Games. Reuters/Kim Hong-ji

Aalborg. En 20-årig sydkoreansk kvinde, der er mistænkt i en omfattende korruptionssag, kæmper med næb og kløer mod udlevering til sit hjemland.

Derfor har hun indbragt en afgørelse fra Rigsadvokaten om udvisning til prøvelse ved Retten i Aalborg.

Sagen behandles af en byretsdommer onsdag.

Kvinden ved navn Chung Yoo-ra blev anholdt af Nordjyllands Politi i Aalborg-forstaden Gug 1. januar i år.

Det var en sydkoreansk journalist, der havde snuset sig frem til, hvor den internationalt efterlyste kvinde befandt sig.

Han tippede dansk politi, som slog til mod adressen og fandt hende i et klædeskab i huset.

I huset fandt politiet også kvindens knap to år gamle barn og en barnepige.

Dagen efter blev Chung Yoo-ra stillet for en dommer.

Her blev hun frihedsberøvet, da dommeren mente, der kunne være risiko for flugt, mens danske myndigheder tog stilling til begæringen om udlevering.

Efter gentagne forlængelser af frihedsberøvelsen nåede Rigsadvokaten 17. marts frem til, at kvinden skal sendes tilbage til sit hjemland.

Men kvinden nægter og har bebudet, at hun vil kæmpe imod udlevering til det sidste.

Chung Yoo-ra er i sit hjemland mistænkt for medvirken til omfattende økonomisk kriminalitet.

Det skal ifølge anklagen være sket ved, at hun har modtaget penge fra en fond, som angiveligt kontrolleres af hendes mor, Choi Soon-sil.

Og Choi Soon-sil er ikke hvem som helst.

Hun er nemlig veninde med præsident Park Geun-hye og mistænkes for netop at have brugt venskabet med præsidenten til at afpresse store virksomheder som eksempelvis Samsung.

Nogle af pengene skal være brugt på at finansiere Chung Yoo-ras luksusliv i Europa, hvor hun blandt andet har købt dyre dressurheste hos et nordjysk hestesportscenter.

Kvindens forsvarer Michael Juul Eriksen mener, at sagen lugter langt væk af politik.

- Vi gør gældende, at betingelserne for udlevering ikke er opfyldt, siger han.

Forsvarsadvokaten mener, at sagen mere handler om sydkoreansk indenrigspolitik end om, at kvinden har gjort noget strafbart.

- Vi mener, at der er tale om en politisk sag, og så kan der ikke ske udlevering, siger Michael Juul Eriksen.

Retten i Aalborg har afsat en enkelt dag til behandling af sagen.

Hvis Chung Yoo-ra taber sagen ved byretten, kan afgørelsen også prøves ved landsretten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.