Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ministre vil luge ud blandt tatovører

Miljøministeren og sundhedsministeren vil ad frivillighedens vej have tatovører til at uddanne sig, så deres kunder kommer i mere sikre hænder.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Der er bloddråber, engle, knive, hjerter og tigre i rammer i kælderlokalet i Guldbergsgade 18 på Nørrebro i København. Vi er i Le Fix Tattoo, hvor tatovør Franz Jägers kreationer pryder væggene. Baglokalet er klinisk og ligner mest af alt en operationsstue, hvis man ser bort fra de mange plastiktuber med farve.

Men det kliniske er ikke en selvfølge i alle landets tattoo-butikker. Derfor skal de tusindvis af danskere, der hvert år vælger at blive tatoveret, hjælpes til at styre uden om de tatovører, hvor hygiejnen halter.

- Den tid, hvor det kun var sømænd, der blev tatoveret, er fjern. Der er rigtig mange danskere, der får tatoveringer, og det er vigtigt, at man som forbruger kan gå til en tatovør, som har en basal viden om hygiejne og om de farvestoffer, som han bruger, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF) til Berlingske Nyhedsbureau.

Sammen med miljøminister Ida Auken (SF) foreslår hun nu, at der indføres en registreringsordning for tatovører, der har styr på hygiejnen.

- Så ved man som forbruger, at der er styr på tingene, siger Astrid Krag.

For at blive registreret tatovør skal tatovøren blandt andet have gennemført en basal hygiejneuddannelse, overholde regler for god klinisk praksis og være i stand til at oplyse forbrugerne om risici ved at blive tatoveret. Derefter kan han eller hun sætte et »registreret tatovør«-skilt i døren. Det vil give en stor fordel i kampen om kunderne, vurderer Astrid Krag.

- De kunder, der vil tatoveres, vil gå til en forretning, hvor der er styr på hygiejnen, siger sundhedsministeren.

Registreringsordningen er frivillig, men alene blåstemplingen og det medfølgende kundetække betyder ifølge Astrid Krag, at »rigtig mange tatovører vil være interesseret i det her«.

Miljøminister Ida Auken har rettet fokus mod tatovørbranchen, fordi en undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at hver femte tatoveringsfarve på det danske marked indeholder stoffer, der øger risikoen for at få kræft. De skal fjernes fra tatovørernes hylder.

- Det er kemiske stoffer, der bliver prikket ind under huden og kan optages i kroppen, og derfor er det vigtigt, at de stoffer ikke udgør en sundhedsrisiko, siger Ida Auken.

Målet er et EU-forbud mod de farlige farver, og miljøministeren håber, at Danmark sammen med de få andre europæiske lande, der allerede har forbudt stofferne, kan presse på.

Tatovør Franz Jäger fra Nørrebro håber, at miljøministeren får gennemtrumfet et forbud mod de farlige farver, da han også har svært ved at gennemskue, hvad der er i de farver, som han sprøjter ind under kundernes hud.

- Det er ikke vores ekspertise. Vi er ikke kemikere. Vi er tatovører. Vi arbejder med farver, men det er ikke anderledes, end hvis man køber et produkt hos maleren. Så ved man heller ikke, hvad det består af. Man skal bare bruge det, siger Franz Jäger til Berlingske Nyhedsbureau.

Ida Auken håber at have et forbud mod farlige tatoveringsfarver på plads inden et år, mens registreringsordningen træder i kraft 1. juli, hvis forslaget bliver vedtaget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.