Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister: Vi skal lytte til forældres krav til folkeskoler

Politikere skal kigge mere på, hvad forældrene vægter højest, når de vælger skole til deres børn, siger LA.

Folkeskolen er folkets skole, og derfor skal både lokal- og landspolitikerne lytte mere til, hvad forældrene efterspørger.

Det siger undervisningsminister Merethe Riisager (LA) i forbindelse med, at tal viser, at antallet af folkeskoler er på et historisk lavt niveau, mens antallet af privat- og friskoler er stigende.

- Helt overordnet synes jeg, at forældre skal vælge den skole, der er bedst for deres børn.

- Men folkeskolen er det store skoletilbud, som vi har en direkte forpligtelse overfor. Og vi politikere glemmer måske nogle gange at lytte til de borgere, der betaler for folkeskolen.

- Så jeg mener, at vi skal gribe lidt i egen barm og se på, hvad borgerne efterspørger, siger hun.

Derudover mener Merethe Riisager, at der skal være mulighed for at forældrebestyrelserne kan engagere sig i den lokale skole og tage ejerskab for den.

- Det er nogle af de ting, der er vigtige for, at forældrene også får lyst til at vælge en folkeskole, siger hun.

Noget af det som følgeforskningen viser om folkeskolen er ifølge ministeren, at der en stigning i forhold uro i klassen.

- Selv om der ikke er en konkret undersøgelse af, hvad forældre vægter, når de vælger skole til deres børn, så peger indikatorer på, at skolens størrelse, ro i klassen og fagligt fokus har betydning.

- Så vi ved, at trygge rammer og ro i klasselokalet betyder meget for forældrene, siger Merete Riisager.

Derfor skal initiativer sikre, at eleverne føler, at folkeskolen er et trygt sted at være, siger hun og peger på, at lærerne bliver uddannet i klasserumsledelse.

I 2016 var der 1289 folkeskoler, mens der i 2001 var 1683.

I samme periode er antallet af privat- og friskoler steget med cirka 20 procent. Det viser tal fra Undervisningsministeriets institutionsregister, som tænketanken Mandag Morgen har indsamlet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.