Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister udsteder garanti til epileptikere

Epilepsipatienter skal have den samme behandling som nu, selv om landets eneste specialiserede epilepsihospital ender med at lukke, lover sundhedsminister Astrid Krag.

- Det er ikke en mulighed ikke at finde en løsning, siger Danmarks nye sundhedsminister, Astrid Krag fra SF.
- Det er ikke en mulighed ikke at finde en løsning, siger Danmarks nye sundhedsminister, Astrid Krag fra SF.

Mens Danmarks eneste specialiserede epilepsihospital fyrer 100 medarbejdere og trues af lukning, udsteder sundhedsminister Astrid Krag fra SF nu en garanti til epilepsipatienterne:

De bliver ikke ladt i stikken, selvom hospitalet Filadelfia ender med at måtte lukke, lover den nyudnævnte minister.

I næsten et år har regionerne, tidligere sundhedsminister Bertel Haarder (V) og Filadelfias ledelse forhandlet om en ny økonomiaftale, der skulle sikre epilepsihospitalets overlevelse.

Læs også: Specialhospital fik aldrig millionerne

Men i sidste uge blev 100 ansatte fyret og to centrale afdelinger lukket som konsekvens af en ny driftsaftale med regionerne. Aftalen reducerer Filadelfias årlige budget fra 155 mio. kr. til godt 74 mio. kr.

Får hospitalet ikke hjælp omgående, må det lukke helt, sagde bestyrelsesformand Kjeld Møller Petersen dengang til Berlingske.

Minister lover en løsning

Men nu kommer Astrid Krag (SF) altså de berørte patienter til undsætning:

- Der skal findes en løsning. Parterne fra forårets forhandlinger må mødes og bidrage konstruktivt. Det er ikke en mulighed ikke at finde en løsning, siger hun til Berlingske.

Hvad er en løsning?

- Der er nogle hårdt ramte patienter, som har brug for behandling. Dén behandling skal vi sørge for, at de får.

Så du giver patienterne en garanti for, at de fortsat får den samme behandling?

- Ja, patienterne skal ikke lades i stikken. De tilbud, som Filadelfia har, må ikke lukke, siger Astrid Krag.

Hun tilføjer, at hun ikke kan gå ind i en mere konkret diskussion om Filadelfias skæbne. Tidligere har SFs daværende forebyggelses Karl Bornhøft sagt, at han og SF »under ingen omstændigheder vil acceptere en lukning« af epilepsihospitalet.

R og Ø tager sagen op

Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix har bedt sundhedsministeren om en redegørelse for, hvad hun konkret vil gøre for at sikre epilepsipatienter.

- Jeg føler mig ikke overbevist om, at Filadelfias opgaver kan løftes andre steder i Danmark. Hospitalet har jo opbygget en helt særlig ekspertise over en lang årrække, siger Stine Brix.

Det gør indtryk på Det Radikale Venstres sundhedsordfører Camilla Hersom, at høre patienterne fra Filadelfia berette om konsekvenserne af en lukning af hospitalet. 

- Jeg vil tilslutte mig de ordførere, der vil tage sagen op med ministeren. Og jeg er klar over at tiden er knap, siger Camilla Hersom til Berlingske.

2020-planen reddede egentlig Filadelfia

Det kan undre, at Filadelfias situation overhovedet er kommet så vidt. I sundhedsaftalen, som var en del af blå bloks omfattende 2020-plan fra foråret, indgik sikringen af specialhospitalet nemlig direkte.

For at støtte aftalen stillede Pia Christmas-Møller, som dengang var medlem af Folketinget og det afgørende 90. mandat, som krav, at blandt andet epilepsihospitalet blev sikret.

- Der blev givet et konkret tilsagn om, at Filadelfia skulle overleve, og der blev afsat et beløb på op til 35 millioner kroner til at sikre hospitalet fremover, har hun sagt til Berlingske.

Millionerne er dog aldrig kommet i spil.

Filadelfia har 850 ansatte og behandler godt 4.000 patienter om året. Mange af dem henvises fra offentlige sygehuse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.