Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister nægter at ændre donor-regler

Mens flere fertilitetsklinikker bøjer reglerne for godtgørelse til ægdonorer, fordi de synes, kvinderne fortjener et større beløb, afviser sundhedsminister Astrid Krag (SF) at ændre reglerne.

Sundhedsminister Astrid Krag
Sundhedsminister Astrid Krag

Fertilitetsklinikker skal selvfølgelig overholde reglerne for, hvordan kvinder godtgøres økonomisk, når de donerer æg. Det fastslår formand for Dansk Fertilitetsselskab, Karin Erb, der repræsenterer landets fertilitetslæger, efter Berlingske søndag skriver, hvordan flere private klinikker overbetaler ægdonorer.

At klinikkerne omgås reglerne, når de kompenserer kvinderne med 500 kr. for hver af de fire-seks gange de møder i klinikken igennem et donationsforløb, i stedet for én gang for selve ægdonationen, er hun ikke i tvivl om. Det samme gælder, når de, som Berlingske beskriver, ligefrem betaler op til 5000 kr., uden at pengene kompenserer for reelle udgifter til transport og tabt arbejdsfortjeneste ved ægdonationen.

Men reglerne kunne godt trænge til at blive ændret, mener Karin Erb, der ikke mener, at kvinderne kompenseres tilstrækkeligt for donationerne, som blandt andet indebærer ugelange hormonbehandlinger og fem-seks klinikbesøg. I dag kompenseres kvinder på samme måde som mænd, der donerer sæd: 500 kr. for en donation.

Men sundhedsminister Astrid Krag (SF) er ikke parat til at ændre på reglerne eller at give mere end 500 kr. for kvindernes ulempe. For hende er det afgørende, at der ikke bliver et økonomisk incitament for at donere.

- På stående fod har jeg ikke nogen planer om at øge beløbet. Hvis de private klinikker ikke kan håndtere det etiske ansvar, der hviler på dem, når det ikke er almindelige supermarkedsvarer, de har med at gøre og ikke kan overholde reglerne helt basalt, så skal de ikke drive deres forretning. Klinikkerne må ikke godtgøre større pengebeløb, end kvinderne kan dokumentere, at de har haft udgifter for, siger ministeren, som nu har bedt Sundhedsstyrelsen om at afdække, i hvilket omfang klinikkerne omgås reglerne.

De konservatives sundhedsordfører, Benedikte Kiær, vil sætte emnet på Folketingets Sundhedsudvalgs dagsorden, da hun er enig med fertilitetslægerne i, at de 500 kr. ikke står mål med, hvad kvinder skal gennemgå for at kunne donere et æg.

- Jeg synes, at 500 kr. er et uartigt beløb. Det skal ikke være noget, man kan tjene penge på, men det er altså ikke en hyggelig søndagsudflugt, man skal på , når man donerer æg. Det er forbundet med ubehag og rigtig meget tid, siger Benedikte Kiær, der ikke vil komme med et konkret bud på, hvor stort beløbet da bør være. - Det vil jeg gerne have de kloge til gøre. Man må kunne sammenligne med den kompensation, der gives for at deltage i forskellige medicinske forsøg, så man kan prissætte det, siger Benedikte Kiær.

V og S er også parat til at diskutere beløbets størrelse, men den socialdemokratiske sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen vil man aldrig komme i nærheden af de 5000 kr., som nogle klinikker betaler i dag.

- Så er vi jo derhenne, hvor jeg frygter, at der er nogle mennesker, som donerer æg mere af økonomisk nød, end et altruistisk ønske om at give en gave til nogle barnløse forældre, siger hun.

Tip os:

Har du været i fertilitetsbehandling på en offentlig eller privat klinik, vil Berlingske gerne høre om dine erfaringer.
Send en mail til Ulla Gunge Hansen eller Mette Dahlgaard

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.