Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Minister: Kvinders æg er ikke til salg

Flere partier er klar til at drøfte højere betaling til kvinder, der donerer æg. Men sundhedsministeren frygter, at æg bliver en salgsvare. Både private og offentlige klinikker bøjer i dag reglerne.

Æg må ikke blive en salgsvare, siger sundshedsministeren.
Æg må ikke blive en salgsvare, siger sundshedsministeren.
Offentlige fertilitetsklinikker gør forskel på, hvordan kvinder bliver betalt, når de donerer deres æg.

Mens en ægdonor på bl.a. Rigshospitalet og Odense Universitetshospital modtager 500 kroner for hele forløbet fra første møde over hormonbehandling til donation, giver Dronninglund Fertilitetscenter under Aalborg Sygehus 500 kroner hver eneste gang, kvinden møder på klinikken. Det kan i alt udløse op mod 3.000 kroner, da et donationsforløb typisk indebærer fem-seks fremmøder.

Forskelsbehandlingen i det offentlige kommer bag på Sundhedsstyrelsen, som vil undersøge, om klinikker har overtrådt loven. 

»Alle skal leve op til frivillig og ubetalt donation. Offentlige som private. De skal overholde loven,« siger enhedschef Anne-Marie Vangsted fra Sundhedsstyrelsen.

Berlingske afdækkede i går, at også private klinikker ofte betaler kvinder mere end de 500 kroner, som loven sætter som loft. Betalingen sker, fordi efterspørgslen på ægceller er stor. På den baggrund opfordrer Dansk Fertilitetsselskab, der repræsenterer både offentlige og private klinikker, Folketinget til at give mulighed for at betale kvinder mere end 500 kroner for de mange fremmøder og hormonbehandling – hvilket er samme beløb, som mænd får for at donere en portion sæd. 

Overlæge Bjørn Pedersen fra Dronninglund Fertilitetscenter understreger, at ægdonationer ikke skal blive til en egentlig indtægtskilde for kvinder: »Men hvis vi skal ned på 500 kroner per ægdonation, tror jeg ikke, at der er nogen, der orker det mere,« siger han.

De Konservative er klar til at hæve beløbet, og Venstre, Socialdemokraterne og de Radikale vil gerne drøfte muligheden. Men sundhedsminister Astrid Krag (SF) er imod: »Det er afgørende at holde fast i, at der ikke er tale om en handelsvare. Det må ikke blive sådan, at man donerer æg, fordi man er i en økonomisk udsat situation.«

Ministeren vil nu sætte en stopper for, at ægdonorer får »mere eller mindre vilkårlige pengebeløb.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.