De større danske byer oplever et veritabelt befolkningsboom i disse år, mens landdistrikterne kæmper med massiv fraflytning.
Det er dog ikke ensbetydende med, at danskerne vender naturen ryggen. Tværtimod sidder de i deres lejligheder og savner livet i det grønne. Det viser i hvert fald analyser fra Nordea-fonden, der nu donerer 86 millioner kroner til en række projekter, der skal bringe naturen til bymenneskerne.
Blandt tiltagene er grønne anlæg på Istedgade i København, kolonihaver langs Limfjorden og fælleshaver for børn i 18 byer landet over.
»Vi har valgt at støtte en række nytænkende projekter, som har natur, fællesskab og aktiv deltagelse som omdrejningspunkt, fordi de skaber en vifte af positive effekter,« siger Nordea-fondens direktør, Henrik Lehmann Andersen, i en pressemeddelelse.
»For det første kan de få byboerne ud i den friske luft, få dem til at bruge kroppen og møde medborgere på tværs af generationer, kulturelle og sociale skel. For det andet indtænker projekterne bæredygtighedsprincipper. Dels ved at dyrke lokale råvarer og dels ved at give brugerne viden om og redskaber til at bruge og værne om naturen,« siger han.
I Aarhus får man et tilskud på 15 millioner kroner til projektet »Smag på Aarhus«, hvor 600 »spiselige byrum« skal give aarhusianerne mulighed for at opleve nye smags- og duftindtryk.
»Smag på Aarhus« skal over de næste fire år omdefinere byrummet og fremme det gode liv. Vi vil give aarhusianerne lyst til at smage på nye råvarer, møde nye mennesker og bruge byen på nye måder,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).
Nordea-fonden har modtaget i alt 603 projektforslag og udvalgt 13 projekter, som man betegner som »nytænkende, aktivitetsbaserede og involverende«.
Kære læser
Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.
Med venlig hilsen
Redaktionen