Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Million-erstatning til Omniscan-ofre

22 nyrepatienter har indtil videre fået til sammen 11 mio. kr. i erstatning efter skanning med kontrastvæsken Omniscan, viser opgørelse.

En række alvorligt syge nyrepatienter får nu udbetalt en erstatning på op til 1,7 mio. kr. i den såkaldte Omniscan-sag, hvor 50-70 danskere enten er døde eller har fået en invaliderende bindevævssygdom efter at have fået indsprøjtet et kontraststof som led i en MR-skanning.

Det fremgår af en opgørelse fra Patientforsikringen, der indtil videre har fået 42 anmeldelser vedrørende Omniscan. 27 af sagerne er afgjort, og heraf har 22 fået medhold med en efterfølgende erstatning på samlet 11,1 mio. kr..

Patienterne har fået erstatning, fordi de er blevet påført den alvorlige bindevævssygdom nefrogen systemisk fibrose efter skanning med det pågældende kontraststof. De varige mén hos patienterne er fastsat til mellem 25 og 120 pct., og der er tildelt erstatning på fra 116.000 kr. og op til 1,7 mio. kr.

I Nyreforeningen glæder man sig over, at ofrene nu i det mindste får en erstatning, men man mener også, at beløbet er for lille.

»Det er nogle forfærdelige lidelser, som disse mennesker er blevet påført. Derfor går vi efter, at de på den ene eller anden måde kan få et endnu større beløb. Det må også kunne blive aktuelt, når det ser ud til, at myndighederne har reageret meget langsomt på diverse advarsler,« siger næstformanden i Nyreforeningen Ib Gaarde Nielsen.

Foreningen satser således på, at der oprettes en fond til Omniscan-ofrene - på linie med dén, der blev resultatet af Blødersagen. Man håber på, at det bliver en udløber af den uvildige advokat-undersøgelse, der nu skal sættes i gang af hele forløbet. Undersøgelsen skal bl.a. afdække, om diverse sundhedsmyndigheder har handlet korrekt og hurtigt i forhold til de indberetninger, der er kommet gennem årene om alvorlige bivirkninger.

Forventningen er, at undersøgelsen vil være afsluttet inden årets udgang.

Udover undersøgelsen og erstatningerne har sagen også ført til nye initiativer, som skal få læger til i højere grad at indberette bivirkninger, ligesom der er nye retningslinier på vej for skanninger af nyresyge uden brug af Omniscan og tilsvarende kontrastmidler.

BRIEFING
Omniscan er et kontrastmiddel, der indeholder tungmetallet gadolinium, og som injiceres i patienten for at forstærke kontrasten i det billede, der fremkommer ved en MR-skanning. Stoffet udskilles efter nogle timer hos patienter med normal nyrefunktion. Men hos patienter med nedsat funktion udskilles det langsommere. I starten var der også såkaldt kontraindikation mod at bruge stoffet på nyrepatienter, men den blev senere fjernet. I 2002/03 dukkede de første rapporter om alvorlige bivirkninger op, og i 2006 påviste en dansk og en østrigsk undersøgelse sammenhængen mellem Omniscan og den frygtede lidelse NSF.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.