Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Miljøskibe må melde pas på alvorlige olieudslip

Det danske beredskab, der skal rykke ud ved en oliekatastrofe, er for dårligt udrustet. Derfor kan de ikke klare større udslip.

Sker der et olieudslip ved skibsulykker, som truer de danske kyster, er det meningen, at de danske miljøskibe skal forhindre det. Men det kan de bare ikke, fordi de er for dårligt udrustet. Derfor kan de ikke bruges i en oliekatastrofes indledende fase. Det skriver dr.dk.

Forsøger miljøskibene at komme tæt på, risikerer de at eksplodere, og mandskabet kan blive forgiftet.

Derfor kan skibene Gunnar Seidenfaden og Gunnar Thorson kun »bekæmpe en ufarlig olieforurening«, indrømmer Forsvarskommandoen i en intern rapport, som DR har fået aktindsigt i.

Grunden er, at skibene ikke kan lukkes tæt, så derfor kan giftige dampe fra udslip af eksempelvis fuelolie eller råolie skade mandskabet, og elektriske installationer kan påvirkes så voldsomt, at de sprænger i luften.

Manglerne gør, at beredskabet langt fra fungerer optimalt, erkender miljøskibenes kaptajner.

- Hvis vi kommer ud til et kemikalieudslip eller olie, som vi ikke kender indholdet af, så er jeg nødt til at melde til søværnets operative kommando, at det er en opgave, jeg ikke kan påtage mig, fordi det sætter besætningen i fare, fortæller kaptajn Øivind Bach på skibet Gunnar Seidenfaden til dr.dk.

- Der er risiko for, at der kommer oliedampe ind i skibet, selvfølgelig til fare for besætningen, siger han.

Heller ikke hverken elektrisk eller maskinelt er skibene sikre nok til at bevæge sig blandt de giftige dampe, forklarer Jens Kim Jensen, kaptajn på miljøskibet Gunnar Thorson

- I værste fald kan man opnå en eksplosion, hvis man alligevel gør det, siger han til dr.dk.

- Det er sådan, at enten driver olien ind på stranden, eller også slår vi folkene ihjel, mens vi forsøger at gøre noget, fortæller Kasper Thomassen, der indtil for nyligt var kaptajn på det mindre miljøskib Mette Miljø, der ligeledes har betydelige mangler. I protest har han forladt sin stilling.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.