Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Miljøordfører skal stå i spidsen for naturforening

Miljøordfører trækker sig fra Folketinget for at blive ny præsident for landets største grønne forening.

Maria Reumert Gjerding (EL) før samrådet på Christiansborg I København, torsdag den 9. november 2017.
Maria Reumert Gjerding (EL) før samrådet på Christiansborg I København, torsdag den 9. november 2017.

Det bliver 39-årige Maria Reumert Gjerding, der fremover skal stå i spidsen for Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Lokalformænd fra foreningen med 130.000 medlemmer har lørdag valgt den hidtidige klima- og miljøordfører for Enhedslisten som foreningens nye præsident.

Maria Reumert Gjerding afløser Ella Maria Bisschop-Larsen, der har stået i spidsen for Danmarks største grønne forening i 12 år.

Der var to kandidater til posten som ny præsident. Ud over MariaReumert Gjerding var det naturvejleder Rune Kjærgaard Lange, Kolding.

Ud af 186 delegerede stemte 134 for valget af Maria Reumert Gjerding som ny præsident, oplyser Danmarks Naturfredningsforening.

Maria Reumert Gjerding er uddannet fra RUC i miljøplanlægning, og før hun blev ordfører var hun miljø- og landbrugsrådgiver for Enhedslisten.

Med valget som præsident trækker hun sig samtidig fra posten som folketingsmedlem.

- Jeg har været vanvittigt glad for at være i Folketinget, men jeg har aldrig lagt skjul på, at det, der driver mig, er den grønne dagsorden.

- Jeg tror, at jeg kan gøre en rigtig stor forskel som præsident for DN, men jeg kommer da til at savne alle kollegerne i folketingsgruppen og på Christiansborg, siger MariaReumert Gjerding til Ritzau.

Hun afløses i Folketinget af sin suppleant, Øjvind Vilsholm, byrådsmedlem i Furesø Kommune.

Gjerding ser ikke sin politiske fortid som en hæmsko for sit nye hverv som DN-præsident, tværtimod.

- Jeg tror helt entydigt, at det er en fordel. Jeg har gode relationer til samtlige Folketingets partier, især de grønne ordførere, siger hun.

Maria Reumert Gjerding vil blandt andet arbejde for at skabe større synlighed om foreningens arbejde.

Hun vil også kæmpe for at sikre foreningens ret til at rejse fredningssager.

Denne særlige ret, som foreningen blev udstyret med i 1937, er på det seneste blevet udfordret af Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

Ordførere fra disse partier har stillet spørgsmålstegn ved, om foreningen fortsat skal have den privilegerede adgang til at foreslå et område fredet.

- Det er det ubetinget vigtigste instrument til at beskytte naturen. DN har rejst langt hovedparten af de fredningssager, der har sikret, at vi har nogle af de mest fantastiske naturområder, siger hun.

Maria Reumert Gjerding skriver sig ind som den niende præsident i naturforeningens 106-årige historie.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.