Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Midt- og sønderjyder går mere til lægen end københavnere

Der er store geografiske og kønsmæssige forskelle på, hvor ofte danskerne har kontakt med deres læge.

ARKIVFOTO 2009 af en læge der vaccinerer.
ARKIVFOTO 2009 af en læge der vaccinerer.

Mens borgere i Sønderborg og Randers Kommune i gennemsnit er i kontakt med egen læge mellem syv og otte gange om året, gælder det kun mellem fem og seks gange for personer i Storkøbenhavn.

Det viser en analyse fra Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet.

- Der kan være mange årsager til, at der ses en stor forskel, siger Annette Kjær Ersbøll, som er professor ved Statens Institut for Folkesundhed og en af forskerne bag rapporten.

Hun peger på, at der kan være forskel på, hvor langt den enkelte borger har til lægen, og om det er nemt at få en tid.

- Der er også forskel kommunerne imellem på, hvor mange borgere der har forskellige sygdomme. Vi ved for eksempel, at hjerte-kar-sygdomme varierer geografisk, siger Annette Kjær Ersbøll.

I Lolland-Falsters Kommune og i den nordvestlige del af Jylland er der for eksempel oftere tilfælde af blodprop i hjertet.

- Der kan også være kulturelle forskelle i borgernes tærskel for at kontakte lægen.

- I nogle områder vil man kontakte lægen hurtigere end i andre områder. Nogle vælger at afvente for at se om det går væk, så de først efter nogle dage kontakter lægen, siger Annette Kjær Ersbøll.

Det er særligt nordjyderne, der ikke er så hurtige til at gå til lægen som andre.

Antallet af speciallæger kan også have betydning for tallene. Er der mange øre-, øjenlæger eller gynækologer, kan det bringe tallet ned, da lægen kan henvise patienten videre.

Den gennemsnitlige borger på tværs af landet er i kontakt med sin læge 6,6 gange om året. Kvinderne fylder mest med cirka otte besøg om året, mens mænd møder op på klinikken cirka fem gange.

En kontakt er et besøg hos lægen eller konsultation over e-mail eller telefon.

Analysen bygger på data fra Sygesikringsregistret for alle danskere mellem 30 og 64 år. Tallene er fra 2013 og ligger i tråd med de fem tidligere års tendens.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.