Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Miaver din kat på jysk?

Et svensk forskningsprojekt skal kortlægge kattes kommunikation og finde ud af, om katte miaver med dialekt.

Internetsensationen Tardar Sauce, bedre kendt som Grumpy Cat.
Internetsensationen Tardar Sauce, bedre kendt som Grumpy Cat.

»Nuuurh misser, er du blevet lidt sulten?«

Man behøver ikke at være en skør kattedame for at »snakke« med sit kæledyr. Mange mennesker taler ofte til deres katte, og det kan endda føles, som om kattene svarer tilbage ved at miave, når de er sultne, bange eller gerne vil lukkes ud. Og faktisk tyder meget på, at katte ligesom mennesker har forskellige dialekter – alt efter, hvordan deres ejere taler.

Om katte i Skåne miaver anderledes end katte i Stockholm, vil den svenske katte­elsker og forsker i fonetik ved Lunds Universitet Susanne Schötz undersøge i et forskningsprojekt, som skal kortlægge kattes kommunikation.

Susanne Schötz håber ifølge National Geographic også at finde ud af, om kattenes miaven er udtryk for forskellige ting, og om de »svarer« forskelligt, alt efter hvordan de bliver talt til. Det vil hun gøre ved at gemme højttalere i kattenes hjem, afspille forskellige menneske­stemmer og filme kattene for at observere deres bevægelser og kropspositioner.

Den svenske forsker vil analysere melodien i kattenes miaven og finde ud af, om der er et mønster for, hvordan katte udtrykker den samme følelse i forskellige regioner.

Katteejere har en tendens til at tale til deres katte, som de taler til små børn. Lysere tonefald og mere melodi i sætningerne karakteriserer babysprog såvel som kattesprog, forklarer Susanne Schötz.

Derfor vil hun også analysere, om kattene foretrækker at blive talt til på baby- eller voksensprog, og om de kan genkende menneskers stemmer.

»Hvis de fleste katte miaver på samme melodi, når de siger »jeg er lidt sulten«, og på en anden melodi, når de siger »jeg er virkelig sulten«, kan vi faktisk begynde at forstå, hvad katte siger med deres miaven,« siger Susanne Schötz, der selv er den glade ejer af tre katte, til National Geographic.

Hun håber på, at studiets resultater kan hjælpe katteejere til at forstå og tolke kattenes signaler bedre, så katteejere og katte måske fremover næsten kan føre meningsfulde »samtaler«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.