Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

MFR-vaccinen beskytter også mod andre sygdomme

Vaccination mod mæslinger, fåresyge og røde hunde beskytter også mod andre sygdomme, viser ny dansk forskning. For hver 200 småbørn, der vaccineres til tiden, undgår ét barn en indlæggelse på sygehuset.

Hvis alle danske småbørn fik deres MFR-vaccination til tiden, kunne vi ifølge et nyt dansk forskningsprojekt spare flere end 150 hospitalsindlæggelser om året. Vel at mærke indlæggelser, som ikke skyldes mæslinger, røde hunde eller fåresyge, men helt andre småbørnssygdomme end dem som vaccinen går efter.
Hvis alle danske småbørn fik deres MFR-vaccination til tiden, kunne vi ifølge et nyt dansk forskningsprojekt spare flere end 150 hospitalsindlæggelser om året. Vel at mærke indlæggelser, som ikke skyldes mæslinger, røde hunde eller fåresyge, men helt andre småbørnssygdomme end dem som vaccinen går efter.

Hvis alle småbørn i Danmark fik deres MFR-vaccination til tiden, kunne vi spare børnene, deres forældre og vores alle sammens sundhedsbudget for flere end 150 hospitalsindlæggelser om året, viser et nyt dansk forskningsprojekt. Og det ville vel at mærke ikke være indlæggelser for mæslinger, røde hunde og fåresyge, men andre småbørnssygdomme.

Forskere ved Statens Serum Institut har analyseret oplysninger om vaccinationer og indlæggelser for alle danske børn født mellem 1997 og 2006.

»Vi finder, at børn, som er MFR-vaccinerede, har 14 procent færre indlæggelser med infektionssygdomme. Og ud af de flere end 42.000 indlæggelser var det kun 26, som skyldtes mæslinger, fåresyge eller røde hunde,« siger ph.d. Signe Sørup, Statens Serum Institut, der har ledet undersøgelsen, som i dag publiceres i det anset lægevidenskabelige tidsskrift JAMA.

Der er flere børn i udsatte sociale miljøer, som får MFR senere end anbefalet, men forskerne har renset undersøgelsen for forstyrrende faktorer, herunder socioøkonomiske, som kunne spille ind på antallet af indlæggelser hos børnene. Som yderligere kontrol har de set på antallet af besøg på skadestuen efter ulykker, og her ses ikke det samme mønster med, at de vaccinerede børn har lavere risiko. »Man må antage, at vacciner trods alt ikke beskytter mod ulykker. Så det faktum, at vaccinen nedsætter risikoen for indlæggelser med infektion, er ikke forklaret ved, at de MFR-vaccinerede børn generelt er mindre på hospitalet,« siger Signe Sørup.

Undersøgelsen har både set på børn, som er MFR-vaccineret til tiden, og på børn, som er MFR-vaccineret, men på et senere tidspunkt end det anbefalede. Effekten af MFR-vaccinen er så stærk, og indlæggelser med luftvejsinfektion er så hyppige blandt småbørn, at for hver 200 flere børn, som fik deres MFR-vaccine til tiden, kunne vi spare ét lille barn for en indlæggelse, inden det er fyldt to år.

At en vaccine kan beskytte imod andre sygdomme end den, som vaccinen gives imod, har man i nogle år observeret ved vaccinationsprogrammer i Afrika.

»Det er spændende at vi nu har det første studie i verden, som viser den uspecificerede beskyttelse i et vestligt land. Men det betyder ikke umiddelbart noget for det gratis danske børnevaccinationsprogram. Programmet er sammensat for at give bedst mulig beskyttelse mod meget alvorlige og potentielt dødelige sygdomme. Tidspunkterne for MFR-vaccinerne skal følges, fordi det giver den bedste effekt mod mæslinger, røde hunde og fåresyge, som kan give alvorlige komplikationer i form af neurologiske skader, fosterskader og infertilitet,« siger Søren Brostrøm, enhedschef i Sundhedsstyrelsen og formand for Vaccinationsudvalget samme sted.

Mæslinger hos Hvidovre-baby

I sidste uge blev en lille dreng indlagt på Hvidovre Hospital med mæslinger, som han er smittet med her i Danmark. Drengen er kun 12 måneder gammel og dermed for lille til selv at have fået MFR-vaccinen, men han burde have været beskyttet af den flokimmunitet, der ligger i, at mange nok er vaccinerede. Når en dansker vender hjem fra udlandet med mæslingesmitte fra et aktuelt udbrud, er det målsætningen at ingen andre skal blive smittede.

»Hvis vi havde en tilstrækkelig høj vaccinationsdækning i Danmark, kunne vi undgå mæslinger hos de uvaccinerede børn, som er for små til at have fået vaccinen endnu, eller som ikke kan tåle den, fordi de er immunsvækkede,« siger ph.d. Palle Valentiner-Branth, Afdeling for Infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut.

Fra i år vil forældre blive mindet om, at deres børn er kommet bagud i vaccinationsprogrammet. Under halvdelen af alle børn i Danmark får deres første MFR-vaccine, når de er 15 måneder, sådan som børnevaccinationsprogrammet foreskriver. De senere år har lidt over 90 procent fået den første MFR, mens noget færre har fået den anden.

Målsætningen er, at med udgangen af 2015 skal 95 procent af alle danske børn have både den første og den anden MFR-vaccination. De resterende uvaccinerede fem procent menes så at være beskyttede mod mæslinger, røde hunde og fåresyge, men de vil naturligvis ikke opnå den »uspecifikke effekt« mod andre sygdomme.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.