Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mere end hver tiende begår forsikringssvindel

12 procent af de 18-74-årige indrømmer direkte, at de har begået forsikringssvindel, men tallet er formentlig meget højere, vurderer forsikringsselskaber.

Det var far og ikke sønnen på 18, der kørte bilen ind i naboens hegn, der var en dyr parfume og en iPhone i tasken, der blev stjålet i byen, og den ekstra fladskærm forsvandt også under indbruddet.

Danskerne snyder med forsikringen som aldrig før, og 12 procent af de 18-74-årige indrømmer direkte, at de har begået forsikringssvindel en eller flere gange, viser en ny rapport fra forsikringsselskabernes brancheorganisation, Forsikring & Pension. Organisationen har i december 2010 fået lavet en analyse i samarbejde med Danmarks Statistik, hvor 3.000 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget. Ud fra svarene har Forsikring & Pension regnet ud, hvor mange danskere der i forhold til hele befolkningstallet har forsikringssvindlet, og her lyder det samlede tal på 48.500 danskere, der har svindlet i løbet af 2010.

Men tallet er formentlig meget højere, vurderer underdirektør i Forsikring & Pension, Hans Reymann-Carlsen.

- Det høje tal overrasker mig desværre ikke, for jeg ved godt, at der er rigtig mange mennesker, der svindler med forsikringen. Vi skønner, at de 12 procent kun er toppen af isbjerget, for der er masser af svindel, der ikke bliver opdaget, siger han.

Snyd med forsikringen koster forsikringsselskaberne omkring 400.000 kroner om året, og det er kun den svindel, der bliver opdaget. Erfaringer fra udlandet viser, at den afslørede svindel svarer til mellem fem og ni procent af den samlede svindel, forklarer Hans Reymann-Carlsen.

- Vores samlede skøn lyder derfor på, at det koster os godt to milliarder kroner om året, siger han.

I undersøgelsen svarer 12 procent da også »ved ikke« eller »ønsker ikke svare« til spørgsmålet om, om de har begået forsikringssvindel, og det er ifølge Hans Reymann-Carlsen en indikator for, at der findes langt flere svindlere.

Motorforsikring er det forsikringsområde, hvor danskerne hyppigst svindler, for her indrømmer ti procent, at de har snydt med eksempelvis bilforsikringen. Herefter følger indboforsikringen, som seks procent har snydt med, og to procent har fusket med ulykkesforsikringen.

- Det overrasker mig ikke, at hyppigheden fordeler sig sådan, for der er mange, der for eksempel tegner forsikringen for den 18-årige knægts nye bil i fars navn, fordi det er billigere. Men vi oplever også folk, der under et rigtigt indbrud pludselig lige får stjålet ti Hugo Boss-jakkesæt og syv par Ray Ban-solbriller, siger Hans Reymann-Carlsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.