Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mere end hver fjerde indvandrer er på offentlig forsørgelse

Andelen af indvandrere på offentlig forsørgelse er højere end andelen af danskere, viser nye tal. Det er især flygtninge, som har svært ved at finde fodfæste, forklarer forsker.

Libanesiske, irakiske og bosniske indvandrere har svært ved at finde fodfæste på det danske arbejdsmarked.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at mere end hver fjerde - 27,8 procent - af indvandrerne i Danmark i alderen 16-64 år er på offentlig forsørgelse. Øverst på listen er indvandrere fra Libanon, hvor af en stor del er palæstinensiske flygtninge. Hele 64,1 procent af den gruppe står uden for det danske arbejdsmarked. Til sammenligning er 22,2 procent af de 16-64-årige med dansk oprindelse på offentlig forsørgelse, viser tallene.

Vibeke Jakobsen, der forsker i beskæftigelse og integration ved SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, er ikke overrasket over, at det er indvandrere fra Libanon, Irak og Bosnien-Hercegovina, der topper listen.

»27,8 procent er et meget højt tal. Men det er ikke så underligt, for nogle af dem, der ligger øverst, er flygtningegrupper. De er kommet her af helt andre årsager end at finde arbejde, og mange af dem kan have store psykiske problemer med sig som for eksempel posttraumatisk stresssyndrom,« fortæller hun.

Mere end halvdelen af de irakiske indvandrere står uden for arbejdsmarkedet, mens lige under halvdelen af de bosniske indvandrere er på offentlig forsørgelse. Herefter følger Tyrkiet og Iran med omkring 45 procent og Afghanistan med lige under 40 procent.

»Mange af de indvandrere, der ender på offentlig forsørgelse, har måske heller ikke en uddannelse, eller også har de en uddannelse, som vi har svært ved at anerkende i Danmark. De har heller ikke altid danskkundskaberne i orden,« forklarer Vibeke Jakobsen.

Kigger man til indvandrere fra de øvrige europæiske lande, er billedet derimod et helt andet. Andelen af polakker og rumænere, der ikke er i arbejde, er faktisk lavere end andelen af danskere.

Blandt indvandrere fra Polen, Norge, Storbritannien og Tyskland er det kun mellem 16 og 18 procent, der er på offentlig forsørgelse. Rumænerne er helt nede på ti procent.

»Dem, der kommer fra Rumænien og Polen, kommer jo i høj grad for at arbejde, så det er ikke så mærkeligt, at de ligger længere nede,« pointerer Vibeke Jakobsen.

I alt var 812.179 på offentlig forsørgelse i Danmark i 2013, viser tallene fra Danmarks Statistik. Af dem havde 85 procent dansk oprindelse, mens seks procent var fra Asien, og fire procent var fra Europa uden for EU. Kun to procent af de offentligt forsørgede var indvandrere fra andre EU-lande.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.