Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mens kuglerne flyver i København, er pistolerne pakket væk i Aarhus

Den verserende bandekonflikt i København har fået politiet på arbejde og borgerne på hælene. I Aarhus går det til gengæld meget godt. Pistolerne er pakket væk, og politiet er tilfreds med den indsats, der synes at have virket – i hvert fald indtil videre.

I Aarhus er bandekonflikten på nuværende tidspunkt under kontrol.
I Aarhus er bandekonflikten på nuværende tidspunkt under kontrol.

Skyderier på åben gade er efterhånden ved at blive sædvane for borgerne i København. På Nørrebro er beboerne bekymrede for at blive ramt af skud, som vi så det for nylig, hvor en 39-årig mand, der intet havde at gøre med bandemiljøet, blev ramt af skud affyret fra en knallert ved Heimdalsgade. Noget tyder sågar på, at det ikke længere er forbeholdt Nørrebro at lægge gader til den verserende bandekonflikt, der, efter alt at dømme, er skyld i de mange skydepisoder, som på nuværende tidspunkt tæller mere end 26 siden 12. juni. Så sent som tirsdag fandt et skyderi nemlig sted igen – denne gang på Amager.

At bandekonflikten ønskes at få en ende snarest mulig, er til at forstå, for det er ikke kun borgerne, der berøres af den. Københavns Politi er på overarbejde i en sådan grad, at der har måttet hentes forstærkninger fra landets øvrige politikredse. For en løsning skal findes.

Men hvordan er det så lige med Aarhus, der jo også har haft deres kamp at kæmpe med banderne, der hovedsageligt har huseret i den vestlige del af Aarhus? Vi har spurgt Østjyllands Politi, hvordan det går med bandekonflikten.

»I forhold til skyderier har vi haft fred i en periode nu. Det er ved at være længe siden, vi sidst oplevede et skyderi. Det er meget positivt,« siger Klaus Arboe Rasmussen, der er chefpolitiinspektør ved Østjyllands Politi.

Det betyder dog ikke, at Østjyllands Politi har neddroslet deres indsats overfor banderne, der stadig gør væsen af sig i Aarhus.

»Vi anser ikke bandekonflikten for at være afsluttet. Vi er stadig massivt til stede i den vestlige del af Aarhus. Det er vi med ekstra bemanding og en mobil politistation, hvilket betyder, at vi er noget flere betjente på arbejde end normalt,« siger han.

Hvordan foregår den massive tilstedeværelse?

»Der er to dele af det. Der er den tryghedsskabende del, hvor vi forsøger at være tilgængelige for borgerne og skabe så meget tryghed, som overhovedet muligt. Og så er der den del af det, hvor vi holder øje med bandemedlemmerne. Vi er der, hvor bandemedlemmerne er. Hvis de bliver spottet et sted, jamen, så flytter vi den mobile politistation efter det. For at skabe tryghed for borgerne.«

Handler det om at stresse de her bandemedlemmer?

»Ja, på sin vis. Altså, vi har jo en visitationszone i området. Og siden oprettelsen af den, har vi haft over 400 visitationer. Så har vi også det såkaldte zoneforbud, hvor vi kan forbyde personer at opholde sig visse steder. Vi har meddelt 21 forbud indtil videre på den konto. Det har formentlig været med til at få skyderierne til at holde op.«

Hos Østjyllands Politi er man klar til at reagere overfor en eventuel eskalering af bandekonflikten, da man endnu ikke tør begynde at trække indsatsen tilbage. Dertil er konflikten stadig for aktuel.

»Lige nu glæder vi os over, at vores indsats har virket, og at der er ro på. Men vi fortsætter indsatsen, fordi vi ikke kan slække på det nu. Men vi anser absolut ikke bandekrigen for afsluttet i Aarhus. Og kommer der en eskalering igen på et tidspunkt, er vi klar til at håndtere den,« siger Klaus Arboe Rasmussen.

Han tror på, at zoneforbuddet har virket efter hensigten, fordi bandemedlemmerne dels er bange for at blive pålagt et forbud, og dels ikke tør trodse et forbud, da konsekvenserne er for store. Men han understreger samtidig, at »det er summen af de forskellige tiltag, der har virket i Aarhus«.

Han bekræfter, at det blandt andet er Loyal to Familia, der har huseret i det vestlige Aarhus. Han vil dog ikke kommentere på, hvilke bander, der på nuværende tidspunkt er til stede i Aarhus.

Visitationszonen udløber fredag. Derefter skal der tages stilling til, om den skal opretholdes eller ej. En ting er dog sikker, hvis man spørger Klaus Arboe Rasmussen. Den har været medvirkende til, at der nu er mere stille i Aarhus.

I København er flere af de tiltag, som Klaus Arboe Rasmussen mener har virket, igangsat. Det gælder blandt andet visitationszoner, mulighed for zoneforbud, en mobil politistation og øget tilstedeværelse af politibetjente i berørte områder.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.