Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Menneskeretsadvokat: Fans skulle være advaret før anholdelse

Tre danske fodboldfans har trukket Danmark for menneskerettighedsdomstolen i en sag om anholdelser fra 2009.

Menneskerettighedsadvokat Claus Bonnez mener, at tre fodboldfans, der blev frihedsberøvet af ordensmagten ifm. en landskamp i 2009 burde være blevet advaret. Arkivfoto.
Menneskerettighedsadvokat Claus Bonnez mener, at tre fodboldfans, der blev frihedsberøvet af ordensmagten ifm. en landskamp i 2009 burde være blevet advaret. Arkivfoto.

Tre unge fodboldfans burde være blevet advaret, før de blev frihedsberøvet af politiet i København for år tilbage.

Det mener deres advokat, Claus Bonnez. Han repræsenterer de tre ved Menneskerettighedsdomstolen i en sag om præventive anholdelser.

»Der var rigeligt tid for politiet til at foreslå dem, at de kunne være blevet på den pub, hvor de var, hvor der var fred og ro,« siger han under en høring i Strasbourg onsdag.

De tre fans, der har trukket Danmark for domstolen, mener, at deres menneskerettigheder blev krænket ved anholdelsen.

De var 10. oktober 2009 taget til København i forbindelse med, at det danske landshold skulle møde Sverige i Parken, der i dag hedder Telia Parken.

Men inden fodboldkampen gik i gang, blev de anholdt. Ordensmagten mente, at det var nødvendigt for at forhindre uro.

Bonnez henviser til en dom fra 2013, hvor Tyskland fik medhold i en lignende sag. Men det skete, fordi personen var blevet advaret, påpeger han.

Politiet var mødt talstærkt op på kampdagen, da der var rygter om, at forskellige fangrupper ville lave ballade.

138 personer blev anholdt, og omkring halvdelen blev sigtet for lovovertrædelser. Den anden halvdel - heriblandt de tre mænd - blev ikke.

Politiloven gav dengang mulighed for at frihedsberøve borgere, der ikke kan sigtes for nogen lovovertrædelse, i op til seks timer.

Alle tre fodboldfans har tidligere været under politiets varetægt i forbindelse med andre fodboldkampe.

Men under høringen onsdag lægger deres advokat vægt på, at ingen af dem havde deltaget i slåskampe eller opført sig forkert, og at en anholdelse kunne være undgået.

Sagen var for Retten i Aarhus i 2010, der valgte at frifinde politiet. Dommen blev herefter stadfæstet i Vestre Landsret.

Men de tre fans stilte sig ikke tilfredse. Der kan gå op til et år, før der falder dom ved Menneskerettighedsdomstolen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.