Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
SoMe

Matas ændrer udskældt tekst på creme for ikke at krænke nogen

Det tog kun Matas to timer at beslutte, at man ikke længere vil bruge ordet »normal« om hudfarver på en creme, der blev kritiseret på Facebook.

Der findes også en »Sommerglød«-creme fra Matas til »Lys til normal hud«.
Der findes også en »Sommerglød«-creme fra Matas til »Lys til normal hud«.

Kan du huske, dengang Matas blev beskyldt for at være racister og kalde lys hud for »normal« hud - eller i hvert fald antyde på forsiden af creme, at mørk hud er unormalt?

Nej, det kan du nok ikke, for i dag vil Berlingskes SoMe-spalte undtagelsesvist fortælle historien om en »potentiel shitstorm«, der aldrig udviklede sig til en viral løbeild.

Historien har ellers det samme mix af forbrugerinteresser, krænkelser og ømfindtlige emner, som tidligere har sat andre virksomheders kommunikationsafdelinger på overarbejde. I den ene skuffe kan vi trække eksempler ud som H&Ms tørklæde, der lignede et jødisk bedesjal, Bilkas fyring af ungarbejderen Mohamad og den danske spiludvikler Serious Games' undervisningsspil, der kom i shitstorm for, at skoleelever skulle spille tetris med sorte slaver. I den anden eksempelskuffe kan vi finde Imercos udsolgte Kählervase, og Jensen's Bøfhus vs. Jensens Fiskehus

Så tirsdag klokken 10.45 gik »shitstorm«-alarmen i Matas, da en Facebook-bruger lægger et billede af en af de ikoniske stribe-cremer op på »Club Matas«-facebooksiden og spørger: »Hvad er "unormal" hud så?«.

Cremen på billedet er en selvbruner, som fås i to udgaver. En til mørkere hud og en til lysere hud. Sarah Elizabeth Daley, der lagde billedet op på Matas-siden, har taget anstød af formuleringen »Normal til mørk« hud.

Kl. 13.05, godt to timer senere, er der svar fra Matas, som lover at næste udgave af cremen ikke vil tale om »normal« hudfarve. Det var selvfølgelig ikke meningen at krænke nogen, bedyrer Matas, men nu hvor Sarah siger det, kan Matas godt se, at det måske kan opfattes forkert.

Svaret er givet af Matas' informations- & miljøchef Henrik Engberg Johannsen, som også har lagt sin email-adresse ind i tråden, så Sarah Elizabeht Daley kan skrive og spørge nærmere. Hun skriver hurtigt et svar på Facebook-siden, hvor hun siger tak for hurtig reaktion og lydhørhed.

Engberg er blevet hidkaldt af Club Matas' stab af social media-ansatte, der konstant overvåger Facebooksiden.

»De vurderer, at der er tale om et etisk issue, og at vi har at gøre med en potentiel shitstorm. Så siger vores krisekommunikationsplan, at de skal ringe til mig. Det kan de også gøre i weekenden og om aftenen. Der er mange fordele ved at møde kunderne på sociale medier, men prisen er, at folk forventer hurtigt svar, så man skal kommunikere aktivt 24-syv,« siger Engberg. Han sidder i topledelsen af den store danske detailkoncern og kan derfor hurtigt få besluttet, at næste produktion af brunecremen bliver uden det formastelige »normal«-begreb.

Et par Facebook-brugere har, inden Matas reagerer, nået at svare på Sarah Elizabeth Daleys oprindelige opslag, og en del har liket det. Nogle når også - sandsynligvis for sjov - at tage anstød af formuleringen »Lys til normal« hud.

Facebookbruger Andreas Herold lægger Daleys' billede op igen og forklarer for sikkerheds skyld igen, hvad hun mener. Han råder Matas til at give en uforbeholden undskyldning .

Indlæggene siden Engbergs svar falder hovedsaglig i fire grupper. En mindre gruppe støtter ubetinget op om Daleys kritik af at bruge ordet »normal« om en hudfarve. Som fx. Helena Jørgensen, der undrer sig over, at Matas ikke selv har opdaget, hvor »selvfedt« det lyder.

En anden gruppe er sådan set enig med Daley i, at det ikke er heldigt at bruge udtryk som »normal« om en hudfarve, men de maner til besindelse, fordi Matas nu har bøjet sig, og det var ikke med vilje. En stor gruppe støtter Matas ubetinget, som Christian Lee, der udtrykker det kort og præcist:

Og det helt store flertal af kommentarerne er - som det næsten altid sker i anden bølge af en shitstorm - krænkede over krænkelsen.

Og hvis man som Berlingske er nysgerrig efter at vide, hvad Matas så fremover har tænkt sig at kalde den hudfarve, der ligger midt imellem lys og mørk, er svaret »helst ingenting«.

»Vi ændrer det formentlig til alene at være illustreret med et piktogram, så der kommer ingen ord eller betegnelser på hudfarven. Vi vil dog stadig bruge ordet »normal« om hudtypen,« siger Engberg, der ikke vil afsløre, om hans kommunikationsafdeling gav hinanden High-Five efter veloverstået shitstorm-brandslukning..

»Det må andre vurdere. Men jeg synes, det er gået tilfredsstillende.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.