Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Fakta:

Masser af kongelige tvillinger

Der har været mange tvillinger i de europæiske kongehuse. Og danske konger har også tidligere fået tvillinger - uden at de dog fik plads i arvefølgen.

Belgiens royale familie stiller op til et julebillede i december, 2006. Prins Laurent (længst til venstre) og hans kone ved siden af ham har hver en af deres tvillingesønner, Nicolas & Aymeric, på armen.
Belgiens royale familie stiller op til et julebillede i december, 2006. Prins Laurent (længst til venstre) og hans kone ved siden af ham har hver en af deres tvillingesønner, Nicolas & Aymeric, på armen.

De europæiske hoffer er rige på eksempler med tvillingefødsler, og her i Danmark har kongefamilien selv haft to af slagsen tidligere. 

I bogen Danmarks konger og dronninger (2004) kan der læses, at

 • I 1519 blev Kong Christian II og Dronning Elisabeth forældre til tvillingedrengene Maximilian og Philip, som begge døde samme år. Parrets ældste barn, Hans, blev født i år 1518 og døde år 1532. Disse tvillingedrenge var dog ikke med i arvefølgen. Frem til 1665 var Danmark et valgrige: det vil sige, at man ikke automatisk fik tronen efter en arvefølge, men at man blev valgt til dette. Derfor kan man ikke sige, at de to tvillingedrenge var med i arvefølgen, fordi man først skulle vælges. (Kong Christian II var for eksempel ikke arvekonge, han blev valgt.)
 • I 1626 blev Kong Christian IV og Kirsten Munk blev i år 1626 forældre til tvillingesøstrene Christiane og Hedvig. Christiane blev senere gift med Hannibal Sehested. Hun døde i år 1670. Hedvig blev gift med Ebbe Ulfeldt. Hun døde i år 1678. Disse piger tilhørte dog ikke den egentlige kongestamme, idet Kirsten Munk var kongens hustru "til venstre hånd". Derfor var de to tvillingepiger heller ikke med i arvefølgen.

Derfor bliver Mary og Frederiks tvillinger de første, der står i den direkte arvefølge. Dronning Margrethes fætter, greve Christian, og grevinde Anne-Dorthe af Rosenborg har tvillingpigerne Camilla og Josephine. Men de regnes ikke for medlemmer af selve kongehuset.

Billedserie: Kongelige tvillinger

Der er også mange eksempler på kongelige tvillinger i andre kongehuse:

 • I 2005 fik prins Laurent og prinsesse Claire af Belgien tvillinger: Prinserne Nicolas og Aymeric.
 • I 2002 fik prins Guillaume og prinsesse Sibilla af Luxembourg tvillinger: Prins Léopold og prinsesse Charlotte.
 • I 1972 fik prinsesse Irene af Nederlandene og hendes mand, prins Carlos Hugo af Bourbon-Parma, tvillinger: Prinsesse Margarita og prins Jaime.
 • I 1957 fik Jean I af Luxembourg og hans hustru, Joséphine-Charlotte, tvillinger: Prins Jean Felix Marie Guillaume og prinsesse Margaretha Antonia Marie af Luxembourg.
 • I 1951 fik Otto von Habsburg og prinsesse Regina tvillinger: Ærkehertuginderne Monika og Michaela af Østrig.
 • I 1870 fik prins Philippe af Belgien og prinsesse Marie af Hohenzollern tvillinger: Prinsesserne Joséphine Marie og Joséphine Caroline.
 • I 1803 fik Victor Emmanuel I af Sardinien og ærkehertuginde Maria Theresa af Østrig-Este tvillinger: Prinsesserne Maria Anna og Maria Teresa.
 • I 1779 fik Ferdinand IV af Napoli og prinsesse Maria Carolina af Østrig tvillinger: Prinsesserne Amelia og Teresa.
 • I 1727 fik Louis XV af Frankrig og Marie Leszczynska tvillinger: Prinsesserne Louise-Elisabeth og Henriette-Anne.
 • I 1556 ventede Henrik II af Frankrig og Catherine de Medici tvillinger. Lægerne reddede Catherines liv ved at brække benene på det ene af fostrene i livmoderen. Den anden af tvillingerne, en pige, døde syv uger senere.
 • I 1430 fik James I af Skotland og Joan Beaufort tvillinger. Den ene blev James II af Skotland, mens den anden, prins Alexander, døde som spæd.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.