Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mars taber ansigt

Det er ikke fremmede rummagter, der har efterladt et kæmpeansigt i klipperne på Mars. Det er naturen selv, der står for værket på den røde planet, fastholder forskere, efter at der er kommet nye billeder af Cydonia-området.

Dette billede afslørede første gang det berømte ansigt i 1976, da sonden Viking 1 fløj tæt forbi Mars. Foto: NASA/JPL
Dette billede afslørede første gang det berømte ansigt i 1976, da sonden Viking 1 fløj tæt forbi Mars. Foto: NASA/JPL

For 30 år siden fløj den amerikanske NASA-rumsonde Viking 1 tæt forbi vores naboplanet Mars og tog en række billeder.

I sig selv en fantastisk bedrift, der fik tildelt sin helt egen mystik, da et af billederne afslørede noget de fleste umiddelbart kunne identificere som et menneskeansigt. Forskerne sagde fra starten, at det blot var et tilfælde nemlig en kombination af lys, skygge og en naturlig klippeformation på Mars' overflade.

Men historien var lidt for god, for dem med hang til at se konspirationer. Ret hurtigt fik den amerikanske rumadministration, NASA, skyld for at forsøge at skjule sandheden om, at rumvæsner havde fremstillet denne kæmpemaske på den røde planet.

Benægtelser fra NASAs side har ikke ligefrem slået ideen ihjel.

Heller ikke da Mars Global Surveyor mellem 1998 og 2001 tog en række billeder fra Cydonia-området, hvor skulpturen ligger, var det nok til at få mistanken til at gå væk. Billederne afslørende ikke noget ansigtslignede men blot en række klippeformationer.

Nu har den europæiske Mars Express med sit 3D kamera været en vellykket tur inde over det selvsamme område i juli i år, og billederne er netop blevet offentliggjort. Og de viser faktisk noget, der godt kunne ligne et ansigt i klipperne, men omvendt ligner det ikke noget, der er skabt af andet end naturen selv. Det ligner blot alle mulige andre klipper, der er blevet afrundet af vind og vejr.

Videnskabsfolkene har aldrig troet på, at ansigtet var andet end klippeformationer, men når de alligevel valgte at lægge Mars Express' vej forbi, så skyldes det en sand e-mail-storm, skriver Spiegel Online.

»Hvorfor tager I ikke billeder af Cydonia? Fortæl os sandheden, vi stoler ikke på NASA,« stod der i de hundredevis af mails, fortæller professor Gerhard Neukum fra Freie Universität i Berlin, der har ansvaret for det avancerede kamera.

Der måtte flere forsøg til, før billedmaterialet var i hus, for Mars har en atmosfære, der kan være ret så støvfuld og gøre fotografier ret slørede.

Optagelserne fra de avancerede kameraer afslører klippeformationens nøjagtige struktur. Klippen er omkring tre kilometer lang og halvt så bred.

»På ansigtet kan man se, hvordan nedbrydningen er begyndt. De forvitrede klipper blev formentlig dækket af lava eller eroderet af vinden,« konstaterer Gerhard Neukum.

Området Cydonia, hvor ansigtet ligger, er kendetegnet ved netop at have mange isolerede højdedrag med mange forskellige former. Man kan såmænd også finde nogle, der i det rette lys kan ligne pyramider eller kranier. Cydonia ligger i grænseområdet mellem det sydlige, bjergrige område og så de nordlige sletter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.