Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mangel på bedøvelsesmiddel kan forsinke operationer

Patienter risikerer at vente på operation, fordi sygehuse er ved at løbe tør for bedøvelsesmidlet Ultiva.

Når patienter inden en operation bliver bedøvet med midlet Ultiva, vågner de hurtigt og kan køres tilbage på afdelingen.

Men nu er sygehusene ved at løbe tør for midlet, og det skaber problemer på operationsgangene, skriver tv2.dk.

Bedøvelsesmidlet Ultiva er i mangel på grund af produktionsproblemer på lægemiddelproducenten GlaxoSmithKlines fabrik i Italien.

I stedet bruges alternative præparater, men det betyder, at opvågningstiden for patienterne er betydeligt længere, og det trækker på personalets tid.

Formanden for Dansk Selskab for Anæstesiologi og Intensiv Medicin, Susanne Wammen, kalder det problematisk.

- Vores planlagte operationsprogram trækker ud, og det betyder så, at en del af vores personale må indstille sig på at få overarbejde som følge af det pressede program, lyder det fra Susanne Wammen til tv2.dk

Hun understreger, at bivirkningerne ikke er flere eller værre ved de alternative præparater, der bliver brugt.

Allerede i april i år meldte Lægemiddelstyrelsen ud, at det danske sundhedsvæsen måtte forberede sig på, at der ville blive mangel på Ultiva i løbet af sommeren.

Regionernes lægemiddelorganisation, Amgros, har til opgave at sikre, at de offentlige sygehuse i Danmark altid har de fornødne lægemidler til rådighed. Her har manglen på Ultiva allerhøjeste prioritet, siger administrerende direktør Flemming Sonne til TV2.

- Situationen er desværre blevet værre med tiden.

- Det skyldes, at alternative lægemidler som Rapifen, Sufentanil og Fentanyl også er begyndt at få problemer med at kunne levere, da presset stiger i takt med, at lagrene nu også begynder at løbe tør for disse lægemidler.

Hos GlaxoSmithKlines beklager kommunikationschef Henrik Kastoft:

- Produktionen af Ultiva på fabrikken i Parma i Italien er oppe at køre igen og har været det i nogle uger, men der er - grundet det midlertidige produktionsstop for en måneds tid siden - opstået en situation, hvor mange lande i Europa nu mangler Ultiva.

- Vi arbejder på at få en sending af Ultiva til Danmark så hurtigt som overhovedet muligt. Af hensyn til patienternes sikkerhed er det imidlertid vigtigt, at godkendelsesprocedurer og sikkerhedstjek overholdes til punkt og prikke, siger Henrik Kastoft til tv2.dk.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.