Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mange vindmøller tæt på kysterne kan være på vej

En åben dør-ordning, som ikke har nogen begrænsning på antallet af vindmøller tæt på kysten, møder hård kritik fra både politikere og naturfredningsforening.

Bliver der ikke grebet ind fra politikernes side, er der udsigt til mange store vindmøller nær landets kyster, skriver Jyllands-Posten.

Folketingspolitikerne har allerede godkendt et udbud på 350 MW svarende til flere end 100 store vindmøller i havmølleparker nær kysten. Det antal kan imidlertid mangedobles på grund af en anden ordning, som administreres af Energistyrelsen. Den såkaldte åben dør-procedure.

Med denne ordning er der reelt intet loft over, hvor mange vindmøller der kan stilles op fire kilometer fra land. Her tager en projektudvikler selv initiativ til at etablere en havvindmøllepark på et sted, som hverken kommune eller politikere har udpeget. Ved dette udbud er tilskuddet langt mindre end ved det statslige, men der er alligevel stor interesse for ordningen.

Energistyrelsen behandler lige nu 28 ansøgninger, mens fem af projekterne allerede har fået tilladelse til forundersøgelser.

Åben dør-proceduren kritiseres af Danmarks Naturfredningsforening.

»Det bliver let en form for wild west-planlægning, hvor en projektudvikler satser på et stykke søterritorium og måske er så heldig at få lov til at gå i gang af Energistyrelsen,« siger direktør Michael Leth Jess til Jyllands-Posten.

Kommunernes Landsforenings formand Martin Damm (V) advarer også mod ordningen. Han mener ikke, politikerne på Christiansborg har tænkt konsekvenserne igennem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.