Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mange danskere bliver solskoldet i solarier

Næsten hver anden dansker har prøvet at blive solskoldet af et solariebesøg, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse, der samtidig påpeger, at flere solcentre ikke overholder EUs standarder.

Kombinationen af dansk bleghed og stærk sol har sjældent været en rigtig god kombination, og nu bliver den dårlige cocktail bakket op af yderligere dokumentation. Ikke færre end 46 procent af de danskere, der har benyttet sig af et solarium, har således oplevet at blive solskoldet af solarier, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, som ligesom regeringen vil have lovgivet mod solariebrug.

- Der er en klar sammenhæng mellem solskoldninger og kræft i huden. UV-stråling fra solarier øger markant risikoen for den farlige modermærkekræft, og derfor bør der indføres lovgivning på solarieområdet – så danske børn og unge ikke udsættes for denne kræftrisiko, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Alene blandt de 15-25-årige brugere af kunstig sol har 45 procent oplevet at blive solskoldet af solariet, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse, der samtidig gør opmærksom på, at undersøgelser fra både 2010 og fra 2012 viser, at flere solcentre ikke overholder gældende regler.

I 2010 konkluderede Sikkerhedsstyrelsen, at en tredjedel af 111 solarier var så stærke i bestrålingen, at de kun måtte bruges til behandling af hudsygdomme efter en læges anvisning. Samtidig var 72 solarier ikke mærket efter gældende regler, og en lignende undersøgelse fra 2012 viser ifølge Kræftens Bekæmpelse, at der fortsat er sikkerhedsproblemer.

- Sikkerhedsstyrelsens undersøgelser konkluderer, at mange solarier ikke respekterer EU-standarden. Det viser, at vi har at gøre med et område, der slet ikke er reguleret, og det er stærkt bekymrende, siger Peter Dalum.

84 procent af de 15-25-årige solariebrugere besøger de ubemandede møntsolarier, hvor man ikke kan få vejledning, og det er ifølge Kræftens Bekæmpelse, der støtter regeringens nye forslag om et solarieforbud for unge under 18, problematisk.

Solcentre skal i Danmark følge EUs sundhedsstandarder om beskyttelsesbriller, advarselsplakater og en grænse for maksimal uv-stråling.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.