Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mange års lønnedgang forude

I det næste årti skal de danske lønninger holde sig i ro, så vi igen kan konkurrere med lande som Tyskland og Sverige, lyder det fra både økonomiprofessor og Dansk Industri (DI).

Danskerne skal ifølge parter vænne sig til meget lave eller slet ingen lønstigninger i de kommende 10-15 år, hvis konkurrenceevnen skal styrkes.

- De seneste 10-15 år er Danmarks lønudvikling løbet fra tyskernes, og det betyder, at flere og flere virksomheder har svært ved at konkurrere med tyskerne. Det har vi brug for at få vendt om, så vi får en periode, hvor vi ligger lavere end tyskerne, og dermed får lettere ved at konkurrere med dem, siger Steen Nielsen, underdirektør i Dansk Industri, til metroxpress.dk.

- Man beholder den samme løn i kroner og ører, som man har været vant til. Men der er ikke råd til, at vi har en automatik i lønstigningerne. Hvis der ikke er plads til lønstigninger, er det helt i orden at ende med en nulregulering, tilføjer han.

I de seneste 10-15 år er lønnen i Danmark steget mere end i Tyskland, og først i 2011 er udviklingen vendt, så den nu stiger mere i Tyskland, og sådan skal det ifølge økonomiprofessor Bo Sandemann Rasmussen, Aarhus Universitet, blive ved med at være i de kommende år.

- Vores lønudvikling skal være i underkanten af deres niveau, for at vores virksomheders konkurrenceevne kan blive forbedret, siger han til metroxpress.dk.

Lønmodtagerne er imidlertid ikke indstillet på smalkost i mere end et årti. Vi er ikke kommet ordentligt ud af finanskrisen endnu, men jeg vil være overrasket, hvis der ikke er en fremgang i reallønnen inden for et par år. Men det bliver ikke nogen lønfest. Det kan man godt indstille sig på, siger Jan Kæraa Rasmussen, cheføkonom i LO, til metroxpress.dk.

I Danmark er arbejdsgivernes lønudgift per time på 286 kroner. Det er nogenlunde som i Sverige, der dog lige har sænket selskabskatten. I Tyskland er en ansat ifølge det europæiske statistikbureau Eurostat cirka 30 kroner billigere.

Det forventes, at politikerne vil tage fat i løndebatten i torsdagens traditionsrige åbningsdebat i Folketinget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.