Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dom: Mand som før kønsskifte var kvinde må kalde sig far

Østre Landsret har afgjort, at en mand, som har været kvinde, kan registreres som forælder til samlevers barn.

København. En mand, som tidligere har været en kvinde, må nu juridisk kalde sig far til et barn, som hans kvindelige partner har født.

Sådan lyder Østre Landsrets dom fredag i en principiel sag om faderskab.

Tidligere har Statsforvaltningen og byretten afvist, at manden kunne blive registreret som forælder - og dermed far - til barnet. Men den afgørelse er Østre Landsret altså ikke enig i.

Det afgørende i sagen var, om manden kunne registreres som far, da han blot juridisk - og ikke fysisk - var en mand på tidspunktet, hvor afgørelsen var aktuel.

Det fortæller advokat Knud Foldschack, der har ført sagen for manden og kvinden.

- Det er super dejligt, at retten har valgt at følge det juridiske kønsskifte. Det afgørende var, om der var forskel på en fysisk og en juridisk problemstilling.

- Det er der ikke. Og det er jo skønt.

I sagen er manden dermed blevet anerkendt som far, fordi han juridisk er en mand. Han fik juridisk kønsskifte fra kvinde til mand i 2015 og fik ligeledes et mandligt personnummer.

I år er han blevet opereret, så han også fysisk "i det hele" er en mand, sådan lyder formuleringen i domskendelsen fra landsretten.

Det er meget positiv, at han af retten anerkendes som far, på trods af at han på tidspunktet for afgørelsen ikke fysisk havde skiftet køn, mener Knud Foldschack.

Selv om advokaten endnu ikke har talt med sine klienter om rettens afgørelse, forestiller han sig, at de er glade og tilfredse med dommen.

- Vi er juridisk glade, og jeg er helt sikker på, at vores klient er afgørelsesmæssigt glade.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.