Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Man tager bare til Prag – sådan er dét«

Prag er den nye vinterferiedestination for landets gymnasieelever. Byen sørger for en eksotisk og hjemlig cocktail, billige øl og højt humør trods to knivoverfald på under en uge.

Prag er blevet vinterferiens svar på Sunny Beach i Bulgarien. De danske unge valfarter til begge destinationer for at feste med hinanden – ikke for at opleve landene og møde de lokale. Arkivfoto: Jonas Vandall Ørtvig
Prag er blevet vinterferiens svar på Sunny Beach i Bulgarien. De danske unge valfarter til begge destinationer for at feste med hinanden – ikke for at opleve landene og møde de lokale. Arkivfoto: Jonas Vandall Ørtvig

Unge i gymnasiealderen valfarter i tusindtal til den tjekkiske hovedstad Prag i vinterferien, hvor østeuropæiske diskoteker og øl til ti kroner er blevet et reelt alternativ til sorte løjper og afterski.

Landet over har gymnasiernes vinterferie stort set altid været lig med skiferie, men de seneste år har en anden tendens vist sig. Eleverne søger i hobetal mod Prag, og selv om den tjekkiske hovedstad ikke er en fremmed destination for de mange unge, har tendensen været stigende de seneste år, hvor byen i vinterferien oplever et regulært »rykind« af danskere, der vælger turen til Prag som et billigt alternativ til den klassiske skitur i de franske alper. Det fortæller den danske ambassadør i Tjekkiet, Christian Hoppe.

»Vi oplever, at flere tusinde danskere tager af sted til Prag i den periode. Det er mange flere, end vi har været vant til om vinteren,« siger han.

Fokus er især rettet mod Prag i disse dage, fordi de unge danskere har været involveret i flere uheldige episoder. En bus fuld af gymnasieelever på vej til Prag væltede natten til lørdag, og to elever er blevet stukket ned med kniv. Det seneste knivoverfald fandt sted natten til onsdag i det, der ligner et indbyrdes opgør mellem to danske elever.

Begge de knivstukne meldes uden for livsfare, og ambassadør Christian Hoppe understreger samtidig, at byen er sikker at opholde sig i, »så længe man opfører sig normalt«.

Trods knivoverfald er stemningen blandt de mange unge i Prag høj, fortæller 19-årige Frederik Hansen, der går i 3.g på det københavnske handelsgymnasium Niels Brock. Han og fire venner har fravalgt skiene og har for andet år i træk taget turen østpå til Prag, hvis anerkendte seværdigheder og attraktioner siden 1992 har givet byen en plads på Unescos Verdensarvsliste.

Den ultimative festby

Men det er ikke kulturelle oplevelser, drengene kommer efter i år. De har set, hvad der er værd at se, hvis de selv skal sige det, så det er økonomien, der har været afgørende for valget af vinterferiedestination. Selv om rejsebureauer som for eksempel Rejsemægleren arrangerer SU-venlige ture med busrejse og fire hotelovernatninger fra 1.345 kroner, har drengene selv arrangeret deres tur med fly og egen lejlighed, for de gider ikke »14 timer i bus og et smadret hotel«.

Turen er trods det stadig kun halvt så dyr som en skitur, og så kan drengene mødes med vennerne fra både deres eget og de andre gymnasier og handelsskoler, der arrangerer Prag-ture, i byen om aftenen.

»Jeg er selv rigtig glad for at stå på ski, men alle mine venner ville til Prag, og så blev jeg lidt grebet af stemningen. Jeg tænkte, at det var federe at tage til en by, hvor jeg kender 200 gymnasieelever end at tage til Val Thorens, hvor jeg måske kun kender ti, der er af sted,« fortæller Frederik Hansen over telefonen fra Prag.

Klokken er lidt i et, og han er den eneste af de fem gymnasiedrenge i lejligheden, der er vågen. Han har tømmermænd. Drengene har været på flere barer og på kasino aftenen før, og klokken blev halv otte om morgenen, før de kom i seng.

Frederik Hansen kalder da også den tjekkiske hovedstad for »den ultimative festby, som bare går amok 24-7«. Turen er ifølge den 19-årige gymnasieelev et godt alternativ for de af hans venner, der ikke er så glade for at stå på ski, men som samtidig ikke vil gå glip af det sociale. Og her menes der det sociale med de andre danske gymnasieelever, for turen går ikke ligefrem ud på at udforske lokalmiljøet.

»Der er lige så mange danskere, som der er tjekker hernede. Men det gør ikke noget, for den her tur handler stort set kun om fest, og så er der bare noget særligt over at feste med sine venner i udlandet. Der er en helt speciel stemning,« fortæller Frederik Hansen.

»Man tager bare til Prag. Sådan er det,« fastslår han.

Eksotisk og hjemlig cocktail

En billig by med et levende natteliv er da også det første, lektor i tjekkisk ved Aarhus Universitet, Peter Bugge, nævner, da han skal karakterisere Prag.

»Den ligger inden for en fornuftig køreafstand, og det er rigtig rart, når man skal på gymnasietur. Samtidig er det en moderne og attraktiv storby, som stadigvæk er relativt prisbillig. En halv liter øl koster jo fra 15 kroner og nedefter, alt efter om du drikker den i centrum eller uden for byen,« siger han.

At den østeuropæiske hovedstad er mere vestlig, end den er østlig, nævner Peter Bugge også som en vigtig pointe, der trækker i gymnasieeleverne.

»I Prag kan man relativt meget turistengelsk, så de unge kan både bestille øl og komme omkring med metroen. Prag kan tilbyde de unge et sted, som er både eksotisk og hjemligt, og den cocktail appellerer i høj grad til gymnasieeleverne. Når man tager af sted i den alder, så handler det i høj grad også bare om at være sammen,« lyder det fra lektoren.

I går vendte 4.500 elever hjem fra den tjekkiske hovedstad, mens mange andre bliver ugen ud.

Læs en dagbog fra Prag: Dagbog fra Prag

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.