Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Man skal selv vælge, hvem man vil giftes med«

Tvangsægteskaber. Som afslutning på et to dage langt regeringssemninar lancerer social- og integrationsminister Karen Hækkerup i dag et udspil, der skal komme tvangsægteskaber til livs. Det skal blandt andet gøres nemmere at smide imamer ud, der medvirker til tvangsægteskaber.

Socialminister og integrationsminister Karen Hækkerup,
Socialminister og integrationsminister Karen Hækkerup,

Regeringen lancerer i dag sin første store udlændingepolitiske satsning med et udspil, der blandt andet skal gøre det strafbart med op til fire års fængsel at tvinge andre til at indgå i såkaldte religiøse ægteskaber, der ellers ikke har nogen borgerlig juridisk binding.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) har stået i spidsen for det arbejde, som nu munder ud i 15 konkrete tiltag imod tvangsægteskaber.

»Mange unge mennesker med minoritetsbaggrund er desværre udsat for social kontrol, og det er et tydeligt tegn på, at vi har parallelsamfund i Danmark. Vi har mænd og kvinder, som ikke har de samme frihedsrettigheder, som vi har, og som man skal have, når man er født og opvokset i Danmark. Det er det, vi nu prøver at gøre op med,« siger hun.

Er hovedformålet med det her at komme teenagevielser til livs, eller er det mere generelt tvangsægteskaber, I går efter?

»Det er i virkeligheden en hel strategi, så det er både etnisk danske piger, som har indgået et muslimsk ægteskab, de ikke kan komme ud af, og det er mindreårige, som bliver presset til en religiøs vielse for at legitimere et kæresteforhold, og som senere hen kan få problemer med, at det ikke bliver accepteret, hvis de vil ud af det. Det er også det faktum, at nogle bliver presset til sådan en religiøs vielse på trods af, at man ikke har lyst eller ikke selv kan få lov til at vælge sin partner. Vi laver en opkvalificering af fagfolkene, så de kan se, hvordan man kan hjælpe de her unge mennesker, når vi kan se, at der sker noget i deres privatliv, som er helt galt. Vi laver også en central rådgivningsenhed, så forældrene kan få hjælp.«

Til kamp mod parallelsamfund

Hvorfor er det vigtigt at sætte en stopper for de vielser?

»Det er det, fordi alle mennesker, som er i Danmark, skal have de samme frihedsrettigheder, og det indebærer blandt andet, at man skal have ret til selv at vælge, hvem man vil giftes med, og hvornår man gør det, og man skal vide, at man aldrig nogensinde kan blive tvunget ind i et ægteskab mod sin vilje. Derfor har vi nu lavet en samlet strategi med det fokus at gå op imod parallelsamfund og de shariaregler, som en del har underkastet sig. Det duer selvfølgelig ikke, hvis man i Danmark ikke har de samme frihedsrettigheder, blot fordi man tilhører et andet religiøst trossamfund. Det er det, vores strategi går op imod.«

Anerkender I nu generelt de her ægteskaber, selv om de ikke har retslig gyldighed?

»Nej, vi anerkender bestemt ikke shariaægteskabet, men vi anerkender de problemer, som de, der er tvunget ind i det, står i. De manglende frihedsrettigheder, som det religiøse samfund forsøger at pådutte dem, er det vi forsøger at lovgive om.«

Er det her også en indsats over for dem, som går frivilligt ind i det, men som ikke kan komme ud af det igen?

»Det er det, og vi gør det, at de religiøse forkyndere, som kommer hertil, skal have noget undervisning i dansk familieret, så der ikke er nogen, som kan gå rundt og sige, at de ikke vidste, hvordan reglerne var i Danmark. De personer, som er her og foretager religiøse vielser, skal naturligvis have kendskab til, hvordan det danske samfund er indrettet, og hvilke værdier vi baserer vores familieret på. Og derfor er et af elementerne i strategien også uddannelse og undervisning af imamer.«

Hvis en ung pige på 14 år frivilligt indgår et religiøst ægteskab uden sine forældres vidende for at legitimere et kæresteforhold, men pludselig ikke kan komme ud af det, anser I det for at være tvangsægteskab?

»Vi anser ikke, at ægteskabet skal have virkning for hende, men vi anser det, at nogen har forsøgt at få et barn til at indgå sådan et forhold, som at de har forbrudt sig imod lovgivningen. Når vi sidestiller tvangsægteskab ermed religiøse vielser, så siger vi jo også, at det er lige så alvorligt. Så ægteskabet vil ikke få retsvirkning for hende. Men det vil have konsekvenser for dem, som har tvunget hende ind i det,« siger Karen Hækkerup. B

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.