Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Man ødelægger et naturskønt område«

Sideløbende med statens kystnære vindmølleparker er flere private initiativer på vej. En park ved Samsø skaber både forhåbninger og frustrationer.

ARKIVFOTO. Alle Danmarks kommende 100-165 kystnære havvindmøller skal stå mindst fire kilometer fra land.
ARKIVFOTO. Alle Danmarks kommende 100-165 kystnære havvindmøller skal stå mindst fire kilometer fra land.

I 2014 skal 20 kæmpemæssige vindmøller på Mejlflak nordvest for Samsø forsyne Østjylland med miljøvenlig strøm.

Det er drømmen hos Vindmøllelauget Aarhus Bugt. Lauget er i fællesskab med en række lokale energiselskaber så langt fremme med projektet, at det regner med at få grønt lys fra Energistyrelsen allerede i starten af det nye år.

Havvindmøllerne i Aarhus Bugt er et af de private projekter, der kører sideløbende med statens planer om kystnære vindmølleparker flere steder i landet. Det østjyske projekt flugter perfekt med målsætningen om mere grøn energi, men det møder også massiv modstand i lokalsamfundet, ikke mindst på Samsø.

Her er både indbyggere og sommerhusejere rasende over udsigten til at få spoleret udsigten.

- Det er begyndt at gå op for folk, hvad det her vil betyde. Møllerne vil simpelthen komme til at dominere hele horisonten set fra Nordby Bakker og Tunø. Man ødelægger et naturskønt område, siger John Nelson, der ejer et sommerhus på det nordlige Samsø.

Også Samsø Kommune er modstander af projektet, noget man vil gøre Energistyrelsen opmærksom på under høringsfasen.

- Vi er bestemt ikke vilde med det, fastslår borgmester Jørn C. Nissen (K).

- Man vil plante 20 kæmpemøller i et fantastisk lille farvand og ødelægge landskabet. Samsø er en grøn ø, så vi går selvfølgelig ind for vindenergi. Men det her projekt tager slet ikke hensyn til de visuelle værdier, siger borgmesteren.

Vindmøllelauget Aarhus Bugt, der i dag har knap 500 medlemmer, blev stiftet i 2009 af en række naturvenner fra Djursland og Aarhus. Forinden havde man forgæves forsøgt at finde plads til en vindmøllepark på land, fortæller projektleder Jakob Worm.

- Vi var nogle, der gerne ville gøre en indsats for vindmøller og vedvarende energi. Nu har vi fundet en god placering og fået skabt et stor lokalt engagement, siger han.

Projektlederen understreger, at vindmøllelauget og dets samarbejdspartnere har fået lavet en grundig VVM-redegørelse af vindmølleparken på Mejlflak og projektets miljømæssige konsekvenser. Han erkender dog, at møllerne bliver meget synlige for samsingerne.

- Det kan ikke undgås, og så handler det om, hvad man i det hele taget synes om vindmøller. Hvis man ikke kan holde ud at se på dem, så er det sådan, det er. Vi mener, at de er en del af fremtidens energi, siger Jakob Worm.

I Danmark Naturfredningsforening er man tilhænger af havvindmøller, men ikke for enhver pris, understreger præsident Ella Maria Bisschop-Larsen.

- Når man opstiller vindmøller på land, er der nogle særlige krav i forhold til landskabet. Det bør der også være for de kystnære havvindmøller, siger hun.

Naturfredningsforeningen efterlyser en bedre og mere sammenhængende planlægning af møllerparker til havs.

- Vi er nødt til at have en samlet plan for, hvor møllerne skal placeres. Det nytter ikke noget, at kommuner og energiselskaber generer hinanden ved at lave mølleparker på må og få, siger Ella Maria Bisschop-Larsen.

De 20 havvindmøller på Mejlflak skal have en samlet kapacitet på mellem 60 og 120 megawatt.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.