Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mærsk-chef: Lavtuddannede må gå ned i løn

Så mange står uden for arbejdsstyrken, at befolkningen må træffe et valg - Danmark har ikke råd til at fortsætte som hidtil, mener Nils Smedegaard Andersen.

ARKIVFOTO af Nils Smedegaard Andersen.
ARKIVFOTO af Nils Smedegaard Andersen.

Hvis velfærd og velstand skal bevares, og Danmark skal klare sig i den internationale konkurrence, er der brug for et lavere lønniveau. Særligt danskere med ingen eller en kort uddannelse må indstille sig på at gå ned i løn, hvis ikke deres job skal rykke til udlandet, advarer A.P. Møller-Mærsks topchef, Nils Smedegaard Andersen:

»Det skal være muligt for flere at komme ind på arbejdsmarkedet, og det forudsætter blandt andet, at virksomheder kan tiltrække og ansætte folk til en lavere løn, så vi kan beholde produktion i Danmark. Ikke alle har høje uddannelser eller er velkvalificerede til mere avancerede job, og med de lønninger, vi betaler i Danmark, er der nogle, som ikke er konkurrencedygtige med indere, tyskere eller svenskere. Derfor forsvinder job ud af landet,« siger Nils Smedegaard.

Han påpeger, at Danmark står over for et fundamentalt valg: Enten melder vi os ind i konkurrencen om vækst på internationale vilkår, eller også risikerer vi, at velfærden smuldrer i Danmark.

På Christiansborg roser regeringspartierne S og R Mærsk-chefen for at sætte fokus på lønkonkurrencen. De to partier ønsker ikke direkte at sætte lavtuddannede ned i løn, mens SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, mener, at Mærsk-topchefens udtalelser er »skræmmende«:

»I Tyskland kan nogle almindelige lønmodtagere ikke leve af lønnen fra et fuldtidsjob. Den form for fattige i arbejde har vi ingen grund til at ønske os. Det er provokerende at tale om lønnedgang, mens der ikke holdes igen på direktionsgangene. Der er behov for en behersket lønfremgang,« siger han.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, roser Nils Smedegaard Andersen for at tage hul på en vigtig debat:

»Men der findes ingen snuptagsløsning. Vi skal først og fremmest sørge for at uddanne og opkvalificere os, så vi kan være med i konkurrencen om videnjob, men vi skal også sikre, at vores løn ikke stiger mere end i udlandet, så vores konkurrenceevne bliver forringet.«

Med hensyn til den aktuelle dagsorden på Christiansborg opfordrer Lars Løkke regeringen til at genindføre boligjobordningen for at give arbejde til nogle af dem, som har svært ved at finde job. Han opfordrer desuden regeringen til at gøre det mere attraktivt at arbejde i forhold til at være på overførselsindkomst, når der tages hul på forhandlingerne om en kontanthjælpsreform.

Men skal beskæftigelsen sikres på længere sigt, er det nødvendigt at dreje på andre knapper udover lønnen, mener professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen:

»For nogle af dem uden for arbejdsmarkedet, som ikke formår eller ikke vil tage en uddannelse, er eneste vej ind i beskæftigelse at give mindre i løn. Den mere optimistiske vej er at forsøge at opkvalificere folk til mere udfordrende job. Det er en sværere proces, hvor man næppe kan få alle med, men omvendt er det også uambitiøst kun at sige, at lønnen skal sættes ned og ikke forsøge at uddanne.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.