Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mængden af mikroplast i Østersøen er ikke steget i 30 år

Der fandtes lige så mange plastpartikler i Østersøens vand i 1980'erne, som der gør i dag, viser studie.

København. Miljøeksperter har længe været bekymrede over mængden af plastpartikler, der i stigende grad forurener verdens have.

Men ifølge et nyt langtidsstudium har mængden af plastpartikler i Østersøen ikke ændret sig i de seneste 30 år.

Det skriver den svenske tv-station SVT.

I vandet omkring Bornholm i det sydlige Østersøen var forekomsten af plastpartikler sige så stor i 1987, som den er i dag.

Dette til trods for, at anvendelsen af plastik i landene omkring Østersøen er tredoblet i perioden.

- Det overraskende er, at mængden af plastik i fisk har været helt konstant i løbet af de seneste 30 år, siger Torkel Gissel Nielsen, professor ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Han er en af forskerne bag det dansk-tyske studie, som er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science of the Total Environment.

Forskningen bygger både på analyser af tarmindholdet af planktonspisende fisk og på planktonprøver fra havvandet.

Forskerne har ledt efter plastpartikler, som er mellem 0,1 og 5 millimeter store.

Da det tager meget lang tid at nedbryde plast, burde niveauerne i det nye prøver være væsentligt højere. Men det er altså ikke tilfældet.

Præcis hvorfor, ved forskerne ikke.

- Der kan være flere forklaringer. Den mest nærliggende er, at en del af plastikken synker ned til bunden, siger Torkel Gissel Nielsen.

Forskerne mener, at der nu er brug for yderligere undersøgelser for at finde ud af, hvor meget af plastikken, der er havnet på havets bund, og hvordan organismerne, der lever der, påvirkes.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.