Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Mænd må selv betale for vaccine mod hpv-virus

Sundhedsstyrelsen agter ikke at tilbyde fri hpv-vaccine til mænd, selv om hpv-relateret kræft stiger hos mænd.

Piger i alderen 12 til 18 år kan få en gratis vaccine mod hpv-virus, der kan forebygge livmoderhalskræft.

Men deres jævnaldrende drengevenner skal betale flere tusinde kroner for at beskytte sig mod den seksuelt overførte virus.

Og det bliver der tilsyneladende ikke ændret på.

Sundhedsstyrelsen har i hvert fald ingen aktuelle planer om generelt at tilbyde drenge og unge mænd gratis vaccine mod hpv.

- Vi har ikke nogen anbefaling om, at drenge og mænd vaccineres mod hpv, siger overlæge Bolette Søborg, Sundhedsstyrelsen.

- Vores vurdering har været, at effekten i forhold til at forebygge kræft hos mænd vil være beskeden i forhold til den indsats, det vil være at vaccinere en hel årgang af drenge, siger hun.

En ny undersøgelse viser ifølge videnskab.dk, at kun 0,8 procent af drenge og mænd mellem 9 og 26 år vaccineres mod hpv-virus, selv om vaccinen også forebygger visse former for kræft hos mænd.

Forekomst af hpv-relateret kræft hos mænd er ellers stigende, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

- Vi kan se af tidligere undersøgelser, at hpv-relateret hoved- og halscancer er stigende hos mænd.

- Hvis vi ikke gør noget, så kan det blive lige så hyppigt som livmoderhalskræft er nu hos kvinder, siger Susanne Krüger Kjær, forskningsleder ved Center for Kræftforskning ved Kræftens Bekæmpelse, til Ritzau.

Den stigende forekomst af kræfttilfælde, der kan tilskrives hpv hos mænd, gør indtryk hos Sundhedsstyrelsen.

- Det er klart, at hvis der kommer helt nye tal, der forandrer det billede, vi hidtil har haft omkring kræftforekomst forårsaget af hpv, så er det noget, vi må tage med i vores overvejelser, siger Bolette Søborg.

Hun tilføjer, at styrelsen er på vej med et pilotprojekt, der skal vurdere mulighederne for at tilbyde fri vaccine til homoseksuelle mænd.

Disse mænd vurderes at udgøre en særlig risikogruppe i forhold til hpv-infektioner.

Andelen af piger, der lader sig vaccinere mod hpv, er i øvrigt faldet markant.

Det er sket, efter at flere piger er stået frem i medierne og har fortalt om invaliderende symptomer, som ifølge pigerne er bivirkninger af vaccinen.

Indtil videre er kun 21 procent af piger født i 2004 blevet vaccineret, skriver videnskab.dk.

For tidligere årgange har det samme tal været oppe over 90 procent.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.