Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lukkede øjne får gælden til at løbe løbsk

Forbrugerrådets gældsrådgivning har fået 25 procent flere henvendelser i 2012 i forhold til sidste år. Søg hjælp i tide, lyder det bedste råd fra rådgivningens leder.

Bundløs gæld er ikke længere forbeholdt samfundets svageste. Det kan man konstatere hos Forbrugerrådets Gældsrådgivning, der yder gratis hjælp til socialt udsatte personer, der ikke kan få økonomien til at hænge sammen.

Rådgivningens typiske bruger har en lav indkomst, ofte pension eller kontanthjælp, men ifølge projektleder Annette Mathiasen fra Forbrugerrådet får tjenesten stadig flere henvendelser fra folk, der kommer fra højere sociale samfundslag.

- Nogle af dem, vi ser, har haft et udmærket liv med en høj uddannelse og et højtlønnet job. De er så blevet fyret eller skilt og kan ikke betale deres lån. Hvis de henvender sig i tide, kan vi måske nå at hjælpe dem, inden det går helt galt, siger Annette Mathiasen.

At søge hjælp i tide er et af de bedste råd, hun kan give. Gæld er ofte en voldsom psykisk belastning, og når man mister overblikket, er det meget nemt at havne i en alvorlig gældsspiral.

- Vi møder mange frustrerede og ulykkelige, der er utroligt belastede af deres gældsproblemer. Mange har en tvangstanke om, at de bliver sat i fængsel og mister alt, fordi de ikke kender deres rettigheder, fortæller Annette Mathiasen.

- Andre mister overblikket over, hvad de skylder. De føler sig pressede og stopper med at åbne rudekuverterne. Det fører som regel til, at det hele bliver meget mere kaotisk.

Hos Forbrugerrådet og de andre gratis gældsrådgivninger hjælper man borgerne med at skabe overblik over deres økonomi og lægge et budget. Projektleder Anni Mathiasen råder økonomisk pressede danskere til gå i banken og samle deres gæld, så de kan komme af med de dyreste lån. Det første skridt er dog at se problemerne i øjnene og søge hjælp.

- Det er vigtigt, at man får vejledning og støtte, enten hos familie og venner eller fra en rådgiver. Det kan skabe det nødvendige mentale overskud, så man kan komme videre, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.