Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Lokalformænd: Børsting sender ikke LO-medlemmer på flugt

Det er ikke Harald Børstings skyld, at det går tilbage for LO, mener en række lokale fagforeningsformænd. Mange af dem erkender dog, at fagbevægelsen har mistet politisk indflydelse.

Harald Børsting (billedet) stopper som formand for LO i 2015, men allerede nu bør han træde tilbage som konsekvens af fagbevægelsens medlemskrise og manglende politiske indflydelse. Meldingen kommer fra formanden for HK Midt, Martin Rasmussen, der mener, at fornyelsen af fagbevægelsen bør starte med LO-formandens afgang.
Harald Børsting (billedet) stopper som formand for LO i 2015, men allerede nu bør han træde tilbage som konsekvens af fagbevægelsens medlemskrise og manglende politiske indflydelse. Meldingen kommer fra formanden for HK Midt, Martin Rasmussen, der mener, at fornyelsen af fagbevægelsen bør starte med LO-formandens afgang.

- Vi må sige farvel til Harald Børsting. Han har på mange måder gjort det godt. Men han er ikke svaret på fremtidens udfordringer. Harald Børsting formår eksempelvis ikke at kommunikere med de unge medlemmer, og han repræsenterer som type alt det, der holder unge og yngre lønmodtagere væk.

Sådan skriver Martin Rasmussen, afdelingsformand i HK Midt, i en kronik om LO-formand Harald Børsting i tirsdagens udgave af Fyens Stiftstidende. Han mener blandt andet, at de strandede trepartsforhandlinger er et oplagt eksempel på, at LO og fagbevægelsen ikke bidrager til at løse samfundets udfordringer, og derfor bør Børsting gå af før planlagt i 2015, mener HKeren.

Men spørger man et udsnit af de lokale afdelingsformænd og sektorbestyrelsesmedlemmer i LO, så deler de ikke oplevelsen af, at Børsting er skyld i, at fagforbundene skrumper.

Berlingske Research har været i kontakt med 14 lokalformænd og sektorbestyrelsesmedlemmerne, som alle enstemmigt svarer, at LO-bossen ikke har personlig andel i det faldende medlemstal. Derudover svarer 57,1 procent, at Harald Børsting er den rette mand til at stå spidsen for LO, mens blot 14,3 procent siger nej til dette. De resterende er i tvivl eller ønsker ikke at svare.

En enkelt af de lokale formænd mener ligefrem, at Martin Rasmussen udelukkende rejser sin kritik, fordi HKerne vil finde Børstings afløser i egne rækker.

- Der skal altid være plads til kritik, også i LO, det er det, der er med til at skabe en fremadrettet politik og åbenhed. Kritikken kommer kun, som jeg ser det, fordi HK gerne ser deres repræsentant som den kommende LO-formand og ad den vej så vil forsøge at gennemføre deres politiske idéer og holdninger, hvilket de sikkert ikke kommer igennem med med denne fremtoning, lyder det fra den anonyme lokalformand, mens en anden konstaterer:

- Jamen, Harald er valgt på en kongres, det har medlemmerne gjort. Så den er ikke længere.

I sin kronik skriver Martin Rasmussen også, at fagbevægelsen har mistet politisk indflydelse, og det bliver der nikket genkendende til blandt størstedelen af respondenterne. Her medgiver næsten to ud af tre, at fagbevægelsen har mistet indflydelse inden for de senere år, mens den resterende tredjedel erklærer sig uenig i udsagnet.

- Fagbevægelsen skal markere og forny sin egen fagbevægelsespolitik, som naturligvis skal være rød, men ikke partiorienteret. Harald skal ikke gå af, uden vi får den nye profil, og her vil de nuværende forbundsformænd blot være samme produkt i ny indpakning, mener en lokalformand.

Selv ønsker LO-formanden ikke at kommentere kritikken fra HKs Martin Rasmussen.

- Jeg vil ikke skændes med Martin Rasmussen. Den type diskussion skader bevægelsen langt mere, end den gavner. Jeg vil hellere koncentrere mig om at sikre den danske model og arbejde for at skabe nye arbejdspladser, siger Harald Børsting til TV2 News.

Det er anden gang inden for kort tid, at Harald Børsting løber ind i kritik fra ledende HKere. I sidste uge skrev syv HK-formænd i Politiken, at LO har forvandlet sig fra en »aktiv medspiller i samfundet til en bovlam organisation.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.