Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løkke lover Grønland yderligere hjælp efter fjeldskred

Et nyt klippeskred truer i Grønland, og statsministeren lover mere hjælp, hvis det skulle blive nødvendigt.

Statsminister, Lars Løkke Rasmussen.
Statsminister, Lars Løkke Rasmussen.

Fire personer savnes fortsat efter lørdagens klippeskred i Karratfjorden i Vestgrønland, og et nyt skred truer området.

Tirsdag eftermiddag slår statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fast, at folk i området ikke vil blive ladt i stikken.

»Vi følger situationen tæt og står klar med yderligere hjælp, hvis behovet opstår,« hedder det i en pressemeddelelse fra statsministeren.

Danske og grønlandske myndigheder har arbejdet tæt sammen om at hjælpe i de berørte områder. Fra Danmark er der blandt andet sendt ekstra politifolk, og forsvaret har indsat skibe og fly i området.

Ifølge Arktisk Kommando målte lørdagens skred cirka 1100 meter gange 300 meter, og ifølge Geus kom de mange ton sten og grus væltende fra cirka en kilometer oppe ad fjeldsiden.

Skredet skabte en flodbølge så voldsom, at 11 huse blev suget i fjorden i bygden Nuugaatsiaq.

Fire personer savnes som nævnt stadig. De øvrige af bygdens cirka 100 indbyggere blev evakueret med helikopter til Uummaanaq, hvor de er indkvarteret.

Lars Løkke Rasmussen har både søndag og tirsdag været i kontakt med formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.

»Han var i området og var meget berørt af situationen og kunne fortælle om, hvordan grønlandske og danske beredskabsmyndigheder sammen yder en kæmpe indsats under vanskelige forhold.«

»Det er imponerende og påkalder min dybeste respekt. Samtidig gør den omsorg, som strømmer til Grønland fra frivillige et stort indtryk på mig,« hedder det i statsministerens pressemeddelelse.

På grund af faren for yderligere skred har de danske inspektionsskibe "Vædderen" og "Ejnar Mikkelsen" desuden hentet beboerne i en række andre bygder i fjordsystemet.

»Mine tanker går til de pårørende og til alle, som har mistet deres hjem og eksistensgrundlag. Mine tanker går også til indbyggerne i Illorsiut og Niaqornat, som i hast er blevet evakueret fra deres hjem, da et muligt nyt klippeskred truer området,« udtaler Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.