Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Løhde: Hvis kommunerne enes fjernes en knast for staten

»En aftale på det kommunale område betyder ikke, at vi kan læne os tilbage,« siger statens chefforhandler.

sendxnet Sophie Løhde ankommer til forhandlinger i Forligsinstitutionen i København. Forhandlere på det statslige, kommunale, og regionale område mødes til forhandlinger i Forligsinstitutionen i København, fredag den 27. april 2018. (foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau 2018)
sendxnet Sophie Løhde ankommer til forhandlinger i Forligsinstitutionen i København. Forhandlere på det statslige, kommunale, og regionale område mødes til forhandlinger i Forligsinstitutionen i København, fredag den 27. april 2018. (foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau 2018)

Statens topforhandler i de offentlige overenskomstforhandlinger, innovationsminister Sophie Løhde (V), er forsigtig optimistisk fredag formiddag, da hun går ind til nye forhandlinger i Forligsinstitutionen.

Flere af parterne på det kommunale område ser positivt på muligheden for at nå frem til en aftale fredag. De håber at løse udfordringerne med lærernes arbejdstid og sikring af betalt spisepause.

Hvad det betyder for staten, vil topforhandlere ikke direkte sige.

»Jeg går forsigtigt optimistisk ind. Vi ønsker at lande en aftale, og det ønsker vi også i dag. Så vi knokler videre.«

»Der er fortsat store knaster, som skiller os ad, men jeg er grundlæggende optimistisk som person,« siger Sophie Løhde.

Hun vil ikke kommentere indholdet i konkrete forhandlinger.

»Det er ingen hemmelighed, at de her krav fra lønmodtagerne har krydset ind over hinanden. Vi har ikke kunne løse noget i staten, uden kommunerne løste noget og omvendt,« siger hun.

»Men hvis spørgsmålet om lærernes arbejdstid er løst på det kommunale, så har vi en knast mindre i staten.«

Intet er dog sikkert endnu, lyder det.

»En aftale på det kommunale betyder ikke, at vi kan læne os tilbage på det statslige område og spørge: Hvor skal vi skrive under? Hertil tror jeg, at jeg kender min forhandlingspartner for godt til, at det skulle være tilfældet,« siger Sophie Løhde.

»Om løsningerne fra det kommunale område kan bruges på det statslige område, skal du ikke spørge mig om. Det skal du spørge dem, der sidder på den anden side af bordet om.«

Ministeren mødes klokken 10 med lønmodtagerne på statens område. Hun tilføjer den detalje, at hun har taget en tandbørste med til forhandlingerne fredag.

På kommunernes område har parterne forhandlet hele natten, og de forhandlinger fortsatte fredag morgen og formiddag.

Regionerne møder også i Forligsinstitutionen fredag formiddag. Her faldt den første aftale på plads natten til onsdag, men den gælder kun omkring 40.000 af i alt 120.000 ansatte i regionerne.

Parterne i stat, regioner og kommuner opgav i slutningen af februar selv at blive enige om nye overenskomster. Siden har parterne løbende holdt møder i Forligsinstitutionen.

De har varslet henholdsvis strejke og lockout, og hvis en storkonflikt bryder ud, kan det lamme store dele af den offentlige sektor. Sidste deadline for aftaler er 1. maj.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.