Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

LO vil mægle i kvindelandsholdskonflikt

Konflikten mellem DBU og kvindelandsholdet er strandet på, hvorvidt DBU skal anses som spillernes arbejdsgiver eller ej. Nu har LO tilbudt at mægle i sagen. Næste uges VM-kvalifikationskamp mod Ungarn er stadig i fare.

Jubelscenerne og begejstringen fra sommerens EM i kvindefodbold er langt væk. Lige nu er forhandlingerne mellem spillerforeningen og DBU gået så meget i hårdknude, at det er uvist, hvornår kvinderne spiller deres næste landskamp. DBU tog forleden det radikale skridt at aflyse fredagens EM finalerevanche mod Holland, der skulle have været spillet i Horsens, og nu tyder det på, at VM-kvalifikationskampen mod Ungarn tirsdag i næste uge også er i fare.

For landsholdsstjernen Nadia Nadim er forbedrede vilkår afgørende for at fastholde succesen.

»Vi har nærmest ikke fået armene ned og kan stadig mærke skulderklappene fra EM-triumfen i Holland. Og nu står vi så her og kæmper en kamp mod DBU om at få nogle helt basale forbedringer, der er nødvendige, for at vi kan skabe rammerne for at bygge videre på den succes, vi havde sammen på landsholdet og med alle de danske fans,« siger hun til BT.

I går trænede kvindelandsholdet for sig selv i regnen, som en konkret manifestation af konflikten. DBU og Spillerforeningen beskylder gensidigt hinanden for at stå for stejlt på deres krav. Spillerne, der er repræsenteret af spillerforeningen erklærer sig klar til at forhandle "dag og nat". Og onsdag inviterede DBU til nye forhandlinger. Alligevel tyder det ikke på, at der er et fælles grundlag at mødes på, skriver Ritzau.

»DBU ved, at en forhandling kræver, at begge parter bøjer sig imod hinanden. Så vi har fra vores side søgt at imødekomme spillerne med forhøjelse af de økonomiske rammer. Vi har derfor også bevæget os en del i spillernes retning i forhold til vores oprindelige udspil. Nu håber vi også, der på samme måde vil være bevægelse og reel vilje til forhandling fra Spillerforeningens side,« siger DBU's kommunikationschef, Jakob Høyer i en pressemeddelelse.

Under EM var der massiv fokus på kvindernes lønforhold i forhold til mændene. Kvinderne blev et symbol på selve ligestillingskampen mellem mænd og kvinder.

Både de mandlige og kvindelige landsholdsspillere får 25 procent DBUs kommercielle indtægter ved landskampe. Men i praksis er forskellen enorm, da kvinderne ikke får penge fra tv-rettigheder og interessen for deres kampe er så begrænset, at mange af billetterne bliver foræret væk gratis. DBU erkender problemet og har tilbudt at hæve andelen af indtægterne. Men der er en række andre knaster.

Ifølge spillerne og Spillerforeningen har DBU trukket forhandlingerne i langdrag i over ni måneder.

Spillerforeningen, repræsenteret ved landsholdsspilleren Sanne Troelsgaard, fastholder, at det er DBU, der har trukket sagen i langdrag.

»DBU har trukket tiden i forhandlingerne i ni måneder op til de her kampe. Nu trak de tiden hele mandag og hele tirsdag. Og nu kan vi læse i BT, at DBU åbenbart ikke mener, at det er relevant at mødes med os, fordi de venter på et svar fra Uefa. Mens tiden går,« siger landsholdsspiller Sanne Troelsgaard, der har været med til forhandlingerne med DBU, i en pressemeddelelse.

DBU er i dialog med UEFA om, hvordan kvalifikationskampen mod Ungarn kan gennemføres, hvis spillerne ikke vil spille.

»Det er en helt uforståelig forklaring, som DBU kommer med. Det her drejer sig om en fireårig aftale, som vi har kæmpet for at få DBU til forhandlingsbordet om i ni måneder. Kom nu DBU, drop nu det tidsudtræk,« opfordrer Sanne Troelsgaard.

DBU bekræfter, at parterne har forhandlet siden november sidste år.

Mindst 18 af landsholdsspillerne får ifølge BT udbetalt et månedligt stipendium af DBU på 1.000-4.000 kroner. DBU er gået med til at hæve puljen med 48 procent, mens Spillerforeningen kræver en stigning på 342 procent så puljen kommer op på 7,7 millioner kroner. Det afviser DBU blandt andet fordi de vil undgå, at blive betragtet som spillernes arbejdsgiver. De mener, at spillerne er ansatte i deres klubber.

LO og Danmarks Idrætsforbund har nu tilbudt at mægle i sagen.

»Det ser vi meget positivt på, fordi det blandt andet handler om, hvorvidt idrætsorganisationer skal være arbejdsgiver eller ej. Det mener vi ikke, vi er, men eftersom det er et af de punkter, vi ikke kan blive enige om, ser vi meget positivt på, at LO og DIF går ind i det, men det kræver to, der tager imod det,« siger Jakob Høyer til BT.

Det har ikke været muligt at få en reaktion på LO og DIFs mæglingstilbud fra Spillerforeningen inden deadline.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.